На 14 април неделя имен ден имат мъже Мартин и Мартина. Името Мартин произлиза от римския когномен (родово или лично име) Martinus, означаващо "посветен на Марс“, "принадлежащ на Марс“ - бога на войната.

Ударението се среща в различни случаи и на първата, но и на втората сричка.

В християнската традиция, обаче, името Мартин създава асоциации найй-вече със свети Мартин от Тур (Мартин Милосърдния) – който е покровител на градовете Бургенланд (Австрия), Буенос Айрес (Аржентина), Олпе и Единген (Германия); той е още небесен закрилник на просяците, войниците, конете и ездачите (тъй като бил конник в римската армия).

На места в Западна Европа, най-вече в Германия, е още покровител на лозарите и гъските; в такива региони на Мартиновден - 11 ноември, е запазен обичай да се колят гъски. Православният календар съдържа още мъжките имена Маркиан (Мартиан), Мартиниан (Мартемян), Мартирий, както и женските имена Мартина и Марта, пише Актуално.

Мартин е услужлив още от дете. Може да бъде затворен в себе си и нерешителен, но довежда всичко, което започне, до края. Момчето с това име обича да си стои у дома и да помага в домакинската работа.

Любимите му занимания са риболовът и спортът. Обикновено е скромен и разумен.

Подхожда много сериозно към подбора на приятели. Мартин, роден в зимни месеци Ако е роден през зимата, Мартин има труден характер. Проблемът е, че е много добър оратор и обича да доказва своята гледна точка, без да се вълнува дали е прав или греши.

Често се случва да се жени два пъти, като вторият брак обикновено се оказва щастлив. В случай, че се залови с бизнес, проявява забележителни способности в тази сфера. Обича да кара кола и сам да я ремонтира при необходимост.

Мартин, роден през лятото Роденият в някой от летните месеци Мартин често е нерешителен. По тази причина рядко съумява пълноценно да се реализира в живота. Той е общителен и гостоприемен. Понякога изненадва околните с неочаквани поетични и артистични дарби. Проявява способности за успешна кариера.

Разсъдлив е в действията си. Притежава лидерски качества, но невинаги успява да ги изяви, защото не обича да носи отговорност.

Преди брака си е доста активен в свободните връзки. Ако се ожени без елементи на принуда, тогава бракът му е щастлив. Но в случай, че е станало по стечение на обстоятелствата или, не дай Боже, под натиск, по всяка вероятност ще опита да прекъсне връзката.

Общи характеристики Мартин бива привличан от хармонията и красотата във всичките им проявления – затова има желание да ги задържи около себе си, без значение за какво става дума: предмети, явления, жени, приятели. Действията, които пречат на това, противоречат на неговата природа. Но той се старае да избягва преките конфликти с хора, които създават такъв дисбаланс.

Неговият девиз е: "Един лош мир е по-добър от една добра война!“ - затова опитва да превърне врага в приятел чрез дипломатичност и такт. По тази причина не е изненадващо, че Мартин обикновено има много приятели, но практически няма врагове.

Той винаги може не само да открие компромисно решение, но и да предизвика позитивни чувства у човек с негативно настроение спрямо него. Но има един проблем, който гласи, че простото знание как да се постъпи в дадена ситуация все още не е решение на тази ситуация. Знанието и мнението трябва да бъдат винаги подкрепяни с действия.

И точно тук нерешителността на Мартин често го проваля. Това не е страх или боязън от последствия – а само колебания в хода на търсене на оптималния вариант. Но житейският опит постепенно ще го улесни да се избави от тях.