Днес Висшия съдебен съвет ще се състои пресконференция за представяне на проект "Разработка и внедряване в съдебната система на софтуер за ускорено създаване и възпроизвеждане на актове и други документи чрез диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в текст /voice-to-text/ и съпътстващи системи за обработка“, съобщиха от ВСС. Проектът се реализира от Висшия съдебен съвет по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-3.008-0001-C01/23.09.2020 г. с Оперативна програма "Добро управление“, приоритетна ос "Прозрачна и ефективна съдебна система“.

Проектът предвижда разработване и внедряване в органите на съдебната власт на софтуер за диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в тест /voice-to-text или накратко V2T/, който се явява инструмент за дигитализиране на актовете на магистратите. При неговото приложение, чрез диктовка автоматично се създава текст, позволяващ бързо форматиране (прилагане на граматични и пунктуационни правила), търсене и въвеждане на думи, рефериране, анотиране и други опции за допълнителна текстообработка и референции към всички ключови сегменти от съдебните актове. В изпълнение на дейностите по проекта ще бъде закупен и хардуер за обезпечаване на работата на софтуера, което е необходимо условие за неговото използване в работата на органите на съдебната власт - на магистратите и съдебните служители, служителите и длъжностните лица в сектор "Правосъдие“, подпомагащи съдебната система, и лица, ангажирани в съдебния процес.



Основната цел на проекта е да се постигне по-висока ефикасност и ефективност в правораздаването чрез интензивно и всеобхватно подобряване на скоростта и качеството на работата на магистратите и служителите в органите на съдебната власт, посредством автоматизация на процеса по въвеждане на текстове в цифров вид.