Запазването на българското самосъзнание на децата, родени в чужбина, става единствено чрез езика. Езикът е нашият мост, връзката на тези деца с България, с българските традиции и българската култура. Това каза Росица Байрактарски – директор на българското неделно училище "Аз Буки Веди“ в град Кьолн, Германия в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

Когато се опитваме да запазим езика и не го загърбваме, а го обгрижваме, тогава пътят към запазване на българщината е предначертан, каза тя. "Четете на децата книжки на български, говорете им, пишете писма на български на роднините и посещавайте интересни места в България. Така ще поддържаме и интереса на децата към този език“, призова Росица Байрактарски. 

През настоящата година децата в българското неделно училище и детска градина в Кьолн са 282, като те са на възраст от 3 до 17 години, каза Росица Байрактарски. 

Тя разказа за честванията по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в неделното училище. Тази година празникът е отбелязан на 13 май с три тържествени програми в рамките на целия ден. През целия месец май, наречен "Книжен“, има редица събития и инициативи, с които се почита празника, допълни Росица Байрактарски.  

На 28 май в Кьолн ще се проведе още една инициатива – Поход на буквите. "Той е общоучилищен празник, в него участват всички български организации. В тази инициатива участват всички български организации – нашето училище, Българската православна църковна община "Свети Теодосий Търновски“, Туристическата инициатива в Кьолн, Танцовият състав "Луди млади“, BG CUP, както и Българският клуб "Будители“. Това е един прекрасен пример как нещата могат да се случват в чужбина“, обясни директорът на неделното училище.  

Резултат от сътрудничеството между Софийския и Кьолнския университет е серията от лекции на български преподаватели около 24 май. "Тази година тук е проф. д-р Вася Велинова. Днес, на 24 май, вечерта в университета ще има огромно тържество, посветено на празника, на което са поканени всички българи от околността“, допълни тя.  

От няколко години неделното училище организира уроци по български език и за немци. По време на пандемията стартира дистанционен център към училището и тогава са формирани подобни класове. "За три години те вървят с много бързи стъпки напред. Много се радваме, че говорят, интересуват се и могат да споделят неща на български език, да говорят с роднините си, когато пътуват в България, да разговарят. За съжаление, не можем да предлагаме такива уроци присъствено“, разказа директорът на "Аз Буки Веди“.