Планинското спасяване е скъпа дейност, всяка спасителна операция има разходи. Около 500 доброволни планински спасители в страната са денонощно на разположение и в готовност да излязат да окажат помощ, ако се наложи, но е много трудно е да събереш спасители в работен ден.

Планинската спасителна служба (ПСС) е част от състава на Българския Червен кръст. Към днешна дата службата разполага с 530 лицензирани правоспособни спасители, едва 47 от тях са щатни служители и поддържат базите на ПСС в различни райони на страната. Останалите спасители са доброволци, те не получават заплащане. Това стана известно от думите на директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев в ефира на bTV.

"Получаваме държавна субсидия, но тя е недостатъчно, обясни директорът на ПСС. Той апелира туристите да си правят застраховки, които да покрият евентуални разходи за спасителните акции. Неговите наблюдения сочат, че около 20 процента от хората, спасени в планината, имат застраховки. Останалите заплащат в брой част от сумата за проведената операция, но има и такива, които не откликват на такава молба", допълни той. 

"Времето за транспорт е дълго и бавно при спасителни акции в планината. Затова е нужно да има въздушна помощ", коментира директорът на спасителната служба към БЧК Емил Нешев след спасяването на двама туристи и смъртта на други двама.

"Едната акция продължи 9 часа, а другата - повече от 12. За някои от колегите беше повече от 20 часа. Акцията в Пирин на практика продължи 7 дни от 26 декември до вчера. Хората бяха някъде постоянно в някаква акция, на моменти имаше по две наведнъж. Хеликоптер би променил нещата“, каза още Нешев.

Той коментира и двамата загинали туристи в планината. По думите му теренът е бил хлъзгав и затова се е стигнало до трагедията.

Нешев заяви, че времето е хубаво, но условията в планината като терен и многото почивни дни водят до много акции. Той поясни, че за миналата година ма 168 акции, за началото на тази има четири.

"Около 500 доброволни планински спасители в страната са денонощно на разположение и в готовност да излязат да окажат помощ, ако се наложи. За миналата година акциите са 168 с оказана помощ на 187 пострадали. Това е само във високата планина. Не коментирам въобще случаи по ски зоните“, каза още Нешев.

По думите му много трудно е да събереш спасители в работен ден. Той даде пример с последните случаи на спасителни операции в Рила и в Пирин, в които се включиха десетки планински спасители доброволци. Знам какво е да вдигнеш на крак в почивен ден 50 доброволци и какво е да ги вдигнеш в делничен ден, добави Емил Нешев. По думите му държавата трябва да има ясна визия какво иска да постигне по отношение на спасителните операции не само в планината. 

"Няма закон, който да подпомогне тези доброволци, няма закон, който да позволи освобождаването им от работа, когато отиват да спасяват в планината", добави още директорът на Планинската спасителна служба.