Все още няма официална информация от белгийските власти за българина, който е арестуван за подготвян атентат в Белгия, съобщиха специално за "Фокус" от  Консулската служба към Посолството на РБългария в Брюксел. Българският консул е изискал официално такава, но засега няма отговор.

Информацията, с която разполагат нашите дипломати там, е единствено тази, която е била разпространена в белгийските медии. 

В тази връзка не може да се потвърди нито фамилното име на задържания, нито родното му място на този етап.

На 3 април 20-годишният българин с белгийско гражданство Сергей Р. ще бъде изправен пред съда. Срещу него вече е повдигнато обвинение за "участие в терористична групировка“, съобщиха белгийските медии, като се позовават на данни от Федералната прокуратура на Белгия. 

Повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар. 

Списъкът с имена на задържаните показва, че двама от белгийците - Елиас Е. и Себастиан Б., са родени през 2003 г., също така и българинът, а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. - съответно през 2004, 2000 и 1999 година.

Турският гражданин Хасан С. е най-възрастният в групата, той е 36-годишен.

Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен.

Общо осем души бяха арестувани снощи в Белгия в рамките на две разследвания заради подозрения за готвен "терористичен атентат", като осмият е бил освободен.