Откакто се сблъсквахме с мигрантския проблем, обсъждаме, че няма как да се случи минаването на границата без служители на МВР. Това показва липсата на всякаква реформа в министерството. Това заяви Димо Гяуров, бивш шеф на Разузнаването в ефира на bTV. 

"Нормативна грешка е незаетите щатове да седят така с години. И средствата за тях да бъдат разпределяни между останалите. Това насърчава невземането на щатовете. Изключително голям е проблемът с подготовката. В момента полицай се става след курс от три месеца. 

Това е материалът, но защо имаме високи очаквания. Някой трябва да започне радикална промяна. Трябва да има национално кампания, зад която да застанат всички политици", добави още Гяуров. 

"На България и излезе лошо име. Има сайтове, които показват как да се премине нелегално в България. Това трябваше да бъде забелязано преди 2-3 години. Ние направихме достатъчно усилия, за да предотвратим минаването на границата чрез електронизация. Как сега ще обясняваме как пазим границата си", каза още той. 

Според бившият главен секретар на МВР Николай Радулов мигрантската криза е породена от "калпавото управление на МВР“ през последните 15 години. 

"Имаме система, която се съпротивлява на всякаква промяна. Освен, че имаме трафик на мигранти, имаме констатацията, че България продължава да е една от водещите страни в света по трафик на хора, изтъкна бившият секретар на МВР. 

По думите му свободните щатове трябва да се закрият, защото те започват да се усвояват. 

Относно отказа на България да стане част от Шенген, Радулов заяви: "Това възмущение, че може да се мине за 50 евро ми прилича на подбиване на цената. Ние твърдим, че сме изпълнили технологическите изисквания за Шенген. Но хората ги интересува какво наистина става. Докато не покажем реално възпиране на самата граница трудно ще бъде да влезем в Шенген".