Спектакълът "Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" е една интерактивна работилница, в която могат да се научат много неща за изкуствения интелект и водещата  роля на човешката креативност. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ сценаристът и режисьор на моноспектакъла Димитър Узунов.

"Спектакълът е под формата на няколко забавни разказа, които са заплетени, няколко сценарийни линии, които се преплитат, като идеята е хем да е нещо като лекция, работилница на тема "Креативност“, хем и провокира публиката да осмислят важни въпроси като ролята на AI, ролята на креативността, как да я използваме и да си зададат някои наистина важни и интересни въпроси.“

Режисьорът отбеляза още, че зад този моноспектакълът стои труда на много хора: музиката е на Никола Груев - Котарашки; видео и видеографията е на сценариста Никола Налбантов, наскоро номиниран и за "Икар“ за сценография, научен сътрудник е небезизвестният комуникатор на науката, астроном и астрофизик д-р Владимир Божилов и актрисата Ванина Кондова и Елена Гамалова, на която се дължи визуалната идентичност.

Според Димитър Узунов идеята на спектакъла е да видим как елементите, които превръщат Айнщайн в креативен гений, са достъпни за всеки един човек да му помогнат да бъде креативен в каквато област той пожелае. "Колкото по-креативно е сътрудничеството между човека и AI, толкова повече крайният продукт е по-оригинален,“ поясни той, като добави, че приложенията с изкуствен интелект са чудесно средство за брейнсторминг на идеи.    

По думите му човешката креативност и емпатията ще са най-важните умения на XXI век, тъй като тази постоянна промяна на света около нас и в техническо, и технологично отношение изисква от хората да бъдат все по-креативни, за да се адаптират по-добре и да водят един проспериращ живот. "Разковничето е в креативността между човек и изкуствения интелект. Защото се говори много за заплахата от AI, който ще измести хората, но мисля, че реално ние няма да бъдем изместени от AI, а ще бъдем изместени от хора, които си служат с изкуствен интелект,“ категоричен е той.