Военната помощ, която България ще предостави на Украйна, няма по никакъв начин да накърни способностите на Българската армия. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след края на заседанието на парламентарната комисия по отбрана.

На въпрос дали даването на оръжие на Украйна ще застраши националната ни сигурност, министърът на отбраната каза, че рискове има, защото конфликтите са твърде близо до страната ни, но реална заплаха няма.

След ратификацията в Народното събрание има още една крачка – президентът Румен Радев трябва да издаде указ, който да потвърди законопроекта за ратифициране на споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна, обясни Стоянов. "Докато не излезе в Държавен вестник, няма как да предоставим исканата техника на украинската страна“, допълни министърът.

Има желание от един съюзник да предостави техника на България, но разговорите са в твърде начален етап, каза Стоянов по повод евентуалната възможност страната ни да получи заместващо въоръжение, след като изпрати помощ на Украйна.

"За заместваща платформа за изтребителната авиация – очакваме да пристигне оферта тази или другата седмица от Швеция. Франция бяха преди една седмица на посещение в авиобаза "Граф Игнатиево“ и "Безмер“, за да направят оценка на възможностите на авиационните бази. Вчера имахме посещение от Израел. Процесите се движат, но най-вероятно времето няма да ни стигне, защото очакваме утре да имаме редовно правителство“, коментира министърът.