Това, което казах е, че ще постъпя консервативно относно решението на Народното събрание за предоставяне оръжие на Украйна, защото като министър на отбраната моята основна цел е да запазя способностите на българската армия. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред БНТ. "Няма да бавим топката, ние сме парламентарна република. Ще се включим в срока. Готвим анализ, който да ни подпомогне да вземем информирано решение и да определим кои способности не трябва да губим задължително“.

Със сигурност имаме повече въоръжение, отколкото е необходимо за мирно, военно време, за покриване на загуби, но не бива да забравяме, че трябва да ни остане въоръжение, което да използваме за резервни части, уточни Стоянов. "Боеприпаси имаме в повече, това мога да го заявя още от сега“.

Близко до нас има конфликт и всеки един конфликт поражда рискове за националната ни сигурност и аз трябва да мисля като министър на отбраната как да бъдат минимизирани тези рискове, категоричен е Стоянов. "Ние мислим по модернизацията на българската армия, работим в тази посока и се надяваме да постигнем резултати“.

Аз не се чувствам предател, най-малко родината си, заяви Стоянов. "Ние изпълняваме решенията на Народното събрание. Нашата позиция е формулирана от Народното събрание“.

Не очаквах, че толкова много желаещи за модернизация на българската армия има в българския парламент, поясни Стоянов. "Предоставянето на едно старо  въроъжение за сметка на друго, не е решение. Да, то осигурява съвместимост с нашите съюзници, но нищо повече. Модернизацията трябва да бъде в друга посока – придобиването на ново, модерно въоръжение“.

Закупуването на нови изтребители Ф-16 според мен е добре, абсолютно адекватно и навременно решение, смята Стоянов.