Няма нищо тайно. Още в началото на декември беше предвидено работно посещение, свързано с решението на Народното събрание от 3 ноември за военната помощ за Украйна. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод посещението му в Украйна на 19 декември 2022 г., за което се разбра от публикация в Туитър на украинския министър на отбраната Олексий Резников.

Тази т.нар.тайнственост е свързана с предприетите от украинската страна мерки за сигурност, добави той.

По време на посещението коментирахме основно от какво въоръжение се нуждае Украйна, какво може да предостави България и откъде можем да получим заместващи платформи. От украинска страна поискаха зенитно-ракетни комлекси и боеприпаси. Ние обаче нямаме възможност да предоставяме тежко въоръжение, без да имаме заместващи платформи, а такива все още нямаме, посочи Стоянов.

В Министерството на отбраната беше изготвен анализ какво може да бъде предоставено на Украйна. Българската армия изнася онова, което Народното събрание е утвърдило по списък, нищо по-различно. Всяка доставка за Украйна ще минава през Народното събрание. В никакъв случай военните ни способности не са подкопани от оказването на военна подкрепа на Украйна, подчерта военният министър, като в отговор на въпрос кога ще бъде изпратена военната помощ, уточни, че процесът върви в момента.

Попитан за критиките от страна на БСП и "Възраждане" към служебното правителство за изпращането на военна помощ на Украйна, той отбеляза: "Това решение на Народното събрание нямаше да мине, ако имаше солидно присъствие на левите партии в парламента, ако имаха повече депутати".

В отговор на въпрос дали е в лагера на т.нар. от президента Радев войнолюбци или е в другия лагер, Димитър Стоянов каза: "Аз съм от тези, които спазват законността и изпълняват решенията на Народното събрание. Това решение беше взето с голямо мнозинство. Ние все пак сме член на НАТО и на Европейския съюз и трябва да останем такива".