Българинът е закърмен с това, че родното небе трябва да остане българско, родно и синьо. Сега някой иска да ни отнеме тази гордост. Това коментира Димитър Ставрев, експерт по отбрана и сигурност, в предаването "За честта и славата на България“ на Радио "Фокус“. "Основания за притеснение определено има и те са съвсем реални, не са някъде зад три планини в десета, а нещо, което чука на вратата на Българските ВВС. Причините са много разнообразни, комплексни. Много хора допринесоха за това състояние, няма да споменавам имената им“, посочи Димитър Ставрев.

Изтребители F -16 "втора ръка“ на лизинг, докато чакаме новите F-16 Block 70, е един от вариантите, за да запазим въздушен суверените. Това е най-разумното решение, след като вече веднъж сме избрали този тип самолет и вече сме платили първите осем самолета, отбеляза той.

"Въпросът е, че от заклинанията на тези хора, които подписаха първия договор, че следващите осем самолета ще бъдат на много по-ниска цена, се оказа, че не са на по-ниска цена, а са на доста по-висока цена. Всички знаем защо първият договор беше що-годе поносим за България – защото беше страшно много орязан пакета на въоръжение. Сега, когато се купува пълния пакет въоръжение, няма как цената да е по-ниска, още повече в света на военната техника е правило и железен закон, че всяка година има по 5% от инфлацията“.

Сега трябва да се намери решение до края на април за бъдещето на изтребителната ни авиация, каза още Димитър Ставрев.

"В момента поне моето проучване показва, че единственият възможен източник на F-16 втора ръка в Европа е Норвегия, която преди година премина на F-35. Но те са поддържани. Трябва просто да се провери много спешно дали е възможно част от тези самолети, които в момента са оставени в консервация, да бъдат бързо реактивирани и да започне обучението на пилоти, техници, щурмани и всички тези специалности, които изредих в началото на нашия разговор. Ако това не може да стане, друг вариант е да се търси друг тип самолет, съпоставим с финансовите възможности на България, защото да не забравяме, че все пак говорим и за пари в крайна сметка“, посочи Димитър Ставрев.

Когато политиците се намесят във военните дела, плаща целият народ, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА