Това, което България може реално да даде на Украйна, не е тежко въоръжение, а муниции и артилерия, защото ние не разполагаме с тежко въоръжение, коментира в студиото на Радио "Фокус“ Димитър Ставрев, експерт по отбрана и сигурност. "Предполагам, че има такива оръжия в складовете ни, би трябвало да са 122 милиметрови и 152 милиметрови муниции“, каза Ставрев.

По думите му това е единственото, което България може да даде като помощ на Украйна. "Армията ни може лесно да възстанови тези минуции, достатъчно е една процедура за закупуване на муниции от българските заводи, те се произвеждат тук. Това е най-реалистичното“, каза Ставрев. Според него това решение на българския парламент не е символично, а съвсем реално. "Решението е политическо и е съобразено с общата геополитическа ориентация на страната ни. Ние се присъединяваме към общото решение на двата съюза – НАТО и ЕС", отбеляза той.

Ставрев коментира още, че една такава доставка към украинската армия ще влезе в употреба веднага, тъй като те са запознати с тези системи, има с какво да ги изстрелват и би било най-лесно и бързо за тях.

Ева БРАНИМИРОВА