Боеприпасите, които предизвикаха пожар на полигон "Тюлбето“ е трябвало да бъдат унищожени без отлагане.Това каза Димитър Ставрев, експерт от отбрана и сигурност, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Става въпрос за боеприпаси, чието обезвреждане не търпи отлагане. Те са открити в полето и сигналът за тях е подаден от МВР. "В случая е трябвало да се пристъпи максимално бързо към тяхното унищожаване, тъй като има опасност те самите да се самовзривят вследствие на неправилно боравене с тях и излагане на високи температури, и всякакви други странични фактори“.

Става въпрос за напълно модерни боеприпаси, обясни той.

"Това са няколко вида мини и гранати за РПГ-7 и СПГ-9. Това са противотанкови оръжия. Когато не е известен начинът, по който са били съхранявани, тъй като всеки един боеприпас си има условията, при които трябва да се съхранява. Те очевидно не са съхранявани при такива условия, намерени са на полето, не е ясно дали нашите братя роми не са ги рязали с чук и тесла, за да ги предадат на вторични суровини“, предположи той.

В такъв случай трябва да се пристъпи максимално бързо към тяхното унищожаване, уточни Ставрев. За да стане такъм голям пожар очевидно в случая има погрешна преценка в кой момент да се пристъпи към взривяването.

"Наличието на високи температури и силен вятър би било достатъчно голяма индикация да се отложи максимално възможно подобно взривяване, тъй като при него все пак се отделят огън и пламък, които при наличието на суха трева и силен вятър неминуемо водят до пожар“, посочи той.

"Никой от нас не е запознат с конкретната обстановка при началото на взривяването. Ако говорим чисто технологично и технически, при наличието на суха трева е нормално района около взривяването да бъде обилно оросен, за да няма в началото възпламеняване или да се предотврати в голяма степен“, отбеляза още Димитър Ставрев.

Евелина БРАНИМИРОВА