Малкото самолетче нарушител ни показа грешка в процедурите на интегрираната система на НАТО за ПВО и ПРО. Това коментира Димитър Ставрев, експерт по сигурност и отбрана, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Не може да се очаква, че от пилота на един изтребител, който е изпратен да прихване една такава цел – бавноскоростна и нисколетяща, той много трудно може да се сравни с нея във въздух по скорост и височина. Скоростта на самолета е била по-ниска от средната скорост на изтребителя. Т.е. той има няколко секунди да прецени дали самолетът представлява опасност или не. Но това може само по външни признаци. Самолетът , за който говорим – "Piper Aztec“, е 6-местен. Тоест в него има достатъчно място да се сложи потенциално взривно вещество, което да представлява опасност за инфраструктурата, която е по трасето на полета му“, посочи Ставрев.

Този случай демонстрира тоталната лиса на комуникация между Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи, допълни експертът.

"Второ, всички знаем – вече не е тайна явно за никой в България, че радарното поле в България под 3000 м изобщо не съществува. Ако погледнем другите заявления, говорим се, че самолетът е летял без полетен план и без включен транспондер. Той не е бил длъжен да има полетен план и включен транспондер в случая до момента, в който пресича границата, той лети в т.нар. "D пространство“. В това пространство, това е пространство, предназначено за малката и лека авиация, в което се извършва полетът по правилата за визуални полети. И там въздухоплавателните средства не са длъжни да имат включен транспондер, изобщо да имат транспондер, и не е нужно да подават въздухоплавателен план към Ръководството на въздушното движение. Така че той по линия не е в нарушение. Единственото нарушение, което е извършил пилотът на самолетчето, както казахме, е това, че пресича национални граници без разрешение. Така и така стигнахме до пилота на самолета – искам да похваля задочно този господин или госпожа, допълни Димитър Ставрев.

"И накрая малко да разведрим обстановката – всички в България разбраха, че следващия път г-н Лавров, външният министър на Руската федерация, няма да има нужда да иска разрешение да прелита над България, просто ще си прелети“, допълни експертът.

Евелина БРАНИМИРОВА