“Дебелата книга "История на България" затвори още 1 страница. Страницата на 48 НС – ГЕРБ, ПП, ДПС, "Възраждане“, БСП, ДБ и "Български възход“... Те си тръгват. Както пее Рой Шайдър / Джо Гидеон в "Ах, този джаз!" - великия филм на Боб Фоси: "Чао, чао, живот! Чао, чао, щастие! Здравей, самота..." Bye, 48 НС! Hello, избори – ще ви се получи ли? Питам не защото вие трябва да отговаряте за политика, но политиката и икономиката във вашата дейност синдикатите е свързана с политиците" попита Беновска. Президентът на КТ Подкрепа разказа, че всички от ВНС до сега са му минали през очите и стремглаво пада качеството на личностно присъствие в НС. “Има някакви такива комсомолци, които зачитат нещо написано от някого, рецитират като на конкурс на художествената самодейност в 8 клас. Кого мислят, че впечатляват?" сподели Манолов. Той коментира, че най-голямата тръпка в НС е как си менкат гаджетата. Беновска подчерта, че ние си избираме народните представители, а Манолов отвърна с това, че и качеството на избирателите пада.  

Беновска отбеляза, че на 11-ти февруари КТ Подкрепа имат конгрес, а вчера на конференцията с КНСБ с Манолов са коментирали, че на такива конгреси обикновено присъстват видни политици, но сега няма да бъде канен никой, за да не кажат, че Подкрепа се определя политически. Президентът на КТ Подкрепа каза, че до 15-ти февруари е регистрацията за изборите и не може на своя глава да направи селекция, защото ще е очевидно и затова или всички се канят, или никой.  

“Новото старо служебно правителство - вашата зла участ е в Националния съвет за тристранно сътрудничество винаги да сте зависими от политиците" коментира Беновска. Манолов потвърди, че винаги правителството е съдя на мача между синдикати и работодатели. Беновска припомни, че е попитала къде са парите за минималните работни заплати и тяхното увеличаване, а Манолов е отговорил, че парите са изкарани от работниците. “Основно тези пари са в инфлацията" подчерта президентът на КТ Подкрепа. Той коментира, че в тристранния съвет най-често играят свирени мачове в състав 2 към 1 и съдията е на страната на единия отбор и това не е техният, но макар да не е лесен - разговорът ще продължи да се води.  

Беновска започна темата за “Зелената сделка" - взело се е решение от 48 НС да се изпрати вицепремиерът Атанас Пеканов и министъра на енергетиката Росен Христов да разговарят с ЕК да се отложи във времето затварянето на българските въглищни централи. Водещата отбеляза, че работодателите са изразили желание и те да участват в тази група, а вчера Манолов и Димитров са заявили, че те двамата трябва да участват. “Въпрос на политическо решение е как ще изглежда българската делегация, която ще се занимава с това. Това че биха участвали работодателите заедно с нас ни най-малко не ме притеснява. По тази тема различия с тях нямаме" каза Манолов. Той заяви, че са говорили с министъра на енергетиката по темата, съобщили са му, но се страхува, че той не е фактор, но се е съгласил с предложението. “Очевидни са различията във вижданията между него и Пеканов и защо на Пеканов са такива, е съвсем друга тема. Аз вчера се закачих с това, че имам много по-голям политически опит от него" коментира Манолов. Беновска попита как ще ги накарат да приемат синдикатите в делегацията. “Имах разговор с Костадинов, който ми предложи да бъдем включени известно време след като бяхме заявили подобно нещо. Мисля, че има и от тези, които вече станаха от столовете в НС, има и други фактори, които споделят подобно виждане. На конгреса ще говорим и за това" каза Манолов.  

Беновска попита какво ще се случи, ако въглищните централи бъдат затворени, а президентът на КТ Подкрепа отговори, че това би означавало затваряне на държавата. “Ако големите централи в Марица - Изток, ние оставаме без ток и тези тук в София, които искат да ги затварят, няма къде да си заредят смартфоните. В баровете, в които пият скъпо уиски, няма да има осветление" каза Манолов. Той коментира, че от износа на български ток за миналата година се вижда, че ако се спре - много здраво ще го закъсат всичките комшии. “Защо го правят това, като то очевидно е тъпо? Нека да си припомним, че преди 2 седмици в Германия арестуваха Грета Тумберг по повод откриването на въглищни мини. “Там отварят централи, а паралелно с това искат да затворим нашите. Според мен това в България е по-скоро от лобизъм, който е с някаква стара дата. Спомняте ли си миналата година какъв протокол подписахме с Украйна за подпомагането им? Вътре пишеше, че ще внасяме ток от Украйна - ние, които произвеждаме повече отколкото имаме. Може би идеята е била да затворят нашия ток, за да може някой да продаде излишния ток в Украйна, защото и тя е деиндустриализирана, но нейната енергийна система си произвеждаше. Този план продължава да се развива" коментира Манолов. Беновска отбеляза, че лобистите са тези, които продават българското оръжие и от 1 млрд до 3 млрд се е увеличил приходът от продажбата. Тя добави подписването с Уестингхаус, вносът на газ и т.н. от същите лобисти. 

“Какво ще трябва да запомним от 11-тия конгрес на КТ Подкрепа?" попита Беновска. Манолов заяви, че мотото е “С Подкрепа в бъдещето", а това е много тревожно, защото иска бъдещето да е светло и хубаво, но реалността показва друго. “Един мой любим музикант беше написал една песен, в която се казваше - днес е просто вчерашното утре. Утре започва от днес. Аз искам сега удобни обувки, но ги искам днес, защото утре започва от днес. Този континуитет ще трябва да се следва" каза Манолов. Беновска му пожела успех, защото е човек мисионер, а и може би трябва да се възстановят някои от старите смисли на някои понятия морал, честност, достойнство. Президентът КТ Подкрепа подчерта, че думите вече са загубили смисъла си и цитира меме на Джордж Оруел - “Аз написах 1984 като предупреждение, а не като проклет наръчник". По отношение на участието си в комисията, Манолов заяви, че е много притеснен, защото както и да завърши, все ще е виновен и не го радва това, че ще участва.