"Смея да твърдя, а и това е факт, по време на управлението на ГЕРБ мигрантският натиск беше сведен почти до нула. Сега в момента не само по магистралата, не само по главните пътища в Южна България, а и в населените места на дълбочина 60-70-80 км. Хората го казват: всеки ден, всяка вечер преминават група мигранти през населените места. Това го чувам всеки ден при срещите, които провеждаме с избирателите в нашия район. И това вече са населени места, които не са близо до границата", изтъкна депутатът от ПГ на ГЕРБ - СДС и бивш областен управител на Ямбол Димитър Иванов в "Това е България" по Радио "Фокус".

Той добави, че мигрантите не тормозят населението, а само преминават, но все населението е под срес.

"Естествено, хората се стресират, защото не са свикнали да срещат такива групи. Това са млади мъже, жени, които са нетипично присъствие в населените места, търсят храна, търсят вода, търсят дрехи. Но тук е ролята на държавата, тук е ролята и на МВР, на "Гранична полиция“, служителите ежедневно, ежечасно са на постовете. Но пак повтарям, този стрес, който изживява системата година и няколко месеца по време на управлението на предната коалиция, фактите са налице – изключително висок мигрантски натиск по българо-турската граница", каза депутатът.

"Това не е ограда, това е възпрепятстващо съоръжение, което започна по време на БСП 2013 година да бъде градено. Възпрепятстващото съоръжение е да възпрепятства, не да възпира мигрантите. Затова е работата и на "Гранична полиция“, на МВР по границата на Република България – повече патрули, повече хора, повече техника, автомобили", подчерта Иванов.

"Ние сме в една извънредна ситуация с този мигрантски натиск, с тези хора, които нарушават преминаването на българско-турската граница – без документи за самоличност, с помощта на определени лица от едната или другата страна, четем по медиите колко трафиканти са заловени, колко са случаите на прекарване на тези групи. Но най-важна е ролята на ръководството, за да ръководи системата. Защото много пъти съм го казвал, редовите служители, те си изпълняват съвестно работата. Но тези редови служители имат нужда от спокойствие в системата", поясни депутатът.

Петя КУЗЕВА