"Аз бях свидетел, като ръководител на Комисията по външна политика, на много програми (б.р.: за превъоръжаване), които бяха предлагани на България, но по една или друга причина не бяха изпълнени. Имаме планове, които са поне от 10 години за модернизация на въоръжените сили и в момента сме на такова ниво, с минимални средства, които не могат да осигурят поне елементарно ниво на сигурност на държавата". Това каза в сутрешния блок на Радио "Фокус" "Добро утро, България" Димитър Гърдев,  дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика, по повод коментарите на президента Румен Радев относно отношенията България-Украйна и темата "Донор ли е България на военна помощ за Украйна".

"Има моменти, които наистина са абсолютно верни (б.р.: в коментарите на президента Радев) и това е, че последните 10 години българската армия беше оставена без необходимите планове за превъоръжаване. Ние в момента се намираме в едно пределно ниско ниво за изпълнение на основните функции на въоръжените сили, а това е защита на териториалната цялост на България", каза Гърдев.

"Много от плановете, които бяха заложени за изпълнение на българския бюджет, не бяха изпълнени. Сигурността е като кислорода във въздуха - малко да намалее и се задъхвате. Въоръжените сили в една държава не могат да бъдат обновявани веднага и внезапно, а България изпусна тази възможност", допълни той. 

От думите му стана ясно, че липсата на съвременно въоръжение на българската армия е пропуск на всички правителства от поне 10 години насам.

По повод думите на президента Радев, че България е донор на въоръжение за Украйна, бившият председател на Комисията по външна политика каза: "Ние имаме решение на парламента. Това решение се състои от 9 точки. В 6-а точка се казва, че ние ще предоставим необходимото, исканото от украинската страна , във възможностите на българската държава. Този процес е задължителен за всяко едно правителство, дори  и служебно, така че тук не виждам някакви колизии."