След развитието на контранастъплението около град Харков, оттеглянето на Руската армия и предаването под контрола на Украинските въоръжени сили на Херсон е изключително важно за развитието на военните действия в тази южна част на Украйна в две направления. Това каза в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус“ Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външни политики в НС. "Когато руските войски се оттеглят отпада опасността, надвиснала над Одеса. И в технически план това оттегляне дава едно успокоение в украинската страна. А в чисто медиен план не може да се отрече, че това е огромен успех. И той ще бъде развит", добави дипломатът. Според него в развоя на конфликта има няколко интересни тенденции. Тези мирни преговори се водят тайно и са в първоначална фаза, те се подкрепят и са инициирани от САЩ. Самата визита на Джейк Съливан в Киев, при Зеленски, миналата седмица, срещата на директора на ЦРУ, която се води в Анкара, виждаме как промениха риториката на Зеленски. Той говори за мир. Това е наистина една светлина в този конфликт", каза още Димитър Гърдев. По мнението му, това е много важно и за България, защото ние сме съприкосновени чрез Черно море в този военен конфликт. 

Димитър Гърдев смята още, че с наближаването на зимният период воденето на широко мащабни действия е нецелесъобразно. Всички са вече уморени от този конфликт. 

За приетата вчера резолюция на ООН експертът смята, че това е една от декларациите, която осъжда категорично руската агресия, но нейният характер е препоръчителен, Това е връщане към международното право и напомнянето на Устава на ООН. Това е още и изразяване на общонародното мнение за руската политика.