Пищните изяви на Виктор Орбан ще продължат и по време на унгарското председателство на ЕС. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика.

Според Гърдев не трябва да се подценява стратегията на Орбан, която се е оказала печеливша: "Унгария успява да защити своя линия и да я отстоява. Европейският съюз е създаден да бъде демократична организация, където да бъде спазвана волята на всички държави", изтъкна той.

По думите му позицията, която заема Унгария е свързана с няколко неща: "Първо, чисто исторически Унгария няма усещането, че тя е второстепенна държава в Европейския съюз. При тях обяснението, че са попаднали в Съветската зона е в следствие на Втората световна война, но същевременно се дава пример с Австрия, която също е окупирана от Червената армия, за която западните съюзници са се договорили. Австрия след 1950-та година е отстъпена от Червената армия и е попаднала в тази неутрална зона, докато на Унгария съдбата е друга. Те разглеждат своето място като Австро-Унгарската империя, където също не са били втора ръка, а са били поканени да я създадат. И повярвайте ми, когато на Виктор Орбан му бъде предоставена възможност той да определя важни процеси в Европейския съюз, неговата поведенческа линия рязко и коренно ще се промени", коментира Гърдев.

Той отбеляза, че председателството на Унгария в момента съвпада с ключов момент за Европейския съюз, а именно провеждането на изборите: "След което формирането на новата Европейска комисия и органите на Европейския съюз, председателите на Европейския съвет, и естествено комисарите. Има една нова ситуация за Унгария, за партията ФИДЕС на Виктор Орбан, той вече не е член на Европейската народна партия, той отиде към консерваторите, където е Мелони. Там по някакъв начин ще се опита да формира някакъв нов център в Европейския парламент", прогнозира дипломатът.