Изключително важно е да изчистим обвинението за замесването ни във взривяването на Кримския мост, защото се води хибридна война. България така беше замесвана и в Райхстага, опита за убийство на папата и либийския случай. Затова е изключително важна бързината, адекватността и твърдостта на българската реакция. Не бива да оставяме впечатление, че друга държава ще си провежда собствено разследване, където нямаме никакъв поглед. България трябва да настоява да участва в това разследване. Ние трябва да знаем какво става там.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria дипломатът и експерт по международни отношения и сигурност Димитър Гърдев по повод решението на парламентарно представените партии, посланиците на Русия и Беларус да не получат покани за откриването на 48-ото Народно събрание.

"Когато ставаше дума за директна военна помощ за Украйна, трябваше да го направим в миналото Народно събрание. Ограничихме се с военно-техническа, но въпреки всичко огромно количество българско оръжие, те руснаците го показаха, в момента е в Украйна през фирми посредници. Едни определени канали спечелиха много пари, а държавата България загуби, защото бяха раздадени комисионни на посреднически фирми. Този въпрос трябва да се регулира“, допълни Гърдев.