Поради възможни най-грешните и трагични причини Украйна се превърна в защитник на цяла Европа, както и на нашите споделени демократични ценности. От 2022 година Украйна храбро защитава своята свобода и суверенитет срещу руския агресор. Ето защо подкрепата на Украйна и възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на страната са от съществено значение за траен мир в Европа.

Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев пред делегатите на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София, предаде репортер на "Фокус“.

"Наш колективен дълг е да продължим нашата непоколебима подкрепа за Украйна и нейния народ. Ролята на националните парламенти е от изключителна значимост за гарантиране на нашата дългосрочна и устойчива подкрепа“, категоричен бе служебният премиер.

"България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна. Толкова дълго, колкото е необходимо“, увери той.

По думите на служебния премиер страната ни е предоставила широк набор от помощ – политическа, военна, хуманитарна и за възстановяване.

Той подчерта, че спрямо черноморския регион трябва да се приеме нов стратегически подход, като заяви, че именно това е най-засегнатият регион от войната.

"Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона“, категоричен бе Главчев.   

Служебният министър-председател каза, че именно в този момент държавите членки на НАТО трябва да демонстрират своето единство и решимост да се справят с настоящите и бъдещи заплахи.