Изпращаме изключително позитивна година. Изпращаме втора поредна година, ясно оцветена в зелено за Българска фондова борса, с рекордни дивиденти при някои компании, като например "Софарма", която преди дни гласува и до един месец ще бъде разпределен сред всички инвеститори, акционери на компанията рекорден дивидент в историята на дружеството от 90 стотинки на акция – това са близо 150 мкн. лв. Това каза в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" на Радио "Фокус" инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг" Димитър Георгиев. 

По думите му има рекорден ръст в трицифрено изражение при "Шелли груп", която преди се казваше "Алтерко" и с която можем да се гордеем, не само като пазар, но и като държава, защото това е дружество, което е световен лидер в производството и доставката на продукти за интернет управление за дома – за осветление, електричество и много други процеси в един дом.

"Буквално светът е полудял по техните продукти. На Черния петък те регистрираха невероятен ръст от 115% на продадените устройства. Видяхме много добри дивиденти и ръстове и при други компании, така че определено отчитаме позитивна година. Най-хубавото е, че годината няма да мине и без нови компании на БФБ. Централното събитие на пазара за тази година е стартиращото от днес IPO на "Булметал". От 8 до 15 декември се събират поръчки за участие в първичното публично предлагане на компанията "Булметал", която е най-големият производител на метални опаковки в страната", допълни той.

Димитър Георгиев посочи, че тя търси финансиране от 10 милиона лева, което ще превърне това IPO в едно от най-големите за последните 15 години на борсата и със сигурност първото и най-голямото за последните 10 години.

"Интересът към него е значителен, както от институционални, така и от индивидуални инвеститори. Вчера беше публичното представяне, така че всеки, който желае, може да участва в него чрез обслужващия го лицензиран инвестиционен посредник. Компанията се развива изключително динамично и има много голям интерес към нейните продукти, защото металът е 100% рециклируем и не замърсява околната среда, а такъв тип компании все повече, включително и по регулативни причини ще бъдат предпочитани от инвеститорите, особено от институционалните инвеститори, защото са пример за устойчиво управление. Смело мога да кажа и очаквам, че след една седмица ще се поздравим с допускането на борсата на най-зелената компания на нея, а именно "Булметал", каза още инвестиционният консултант.