“В публичното пространство проблемът, за който ще говорим, се оголва до формулировката - гражданската отговорност ще стане 10 000 лева" започна разговора Беновска. “Това е разпространено в становище на Асоциацията на българските автомобилни застрахователи и Национално бюро “Зелена карта" в заседание на икономическата комисия и по време на работните групи" каза Димитров . Той отбеляза, че гражданската отговорност за тежкотоварните автомобили започва от около 4400 лева, двойно увеличение означава около 10 000 лева, но това не означава, че за леките автомобили няма да се покачи - покачването също е 2-3 пъти" обясни Димитров.

Беновска попита как ще се отрази това икономически на тяхната дейност, свързана с формиране на БВП и на гражданите, които получават стоки и т.н. Димитров заяви, че тежкотоварният автомобилен транспорт със съпътстващите сектори, сформират около 18 % от БВП и повишението на гражданската отговорност в такива измерения създава възможност за много повече злоупотреби. “Приемайки това вътрешно законодателство, което го няма никъде другаде в Европа, вдигайки цената на гражданската - ние ще станем по-скъпи и от Германия и губим конкурентоспособност спрямо останалите превозвачи в Европа и най-логичната стъпка на всеки собственик е да си премести бизнеса някъде в Европа" коментира още Димитров. Той обясни, че при регистрирането на фирма някъде извън България, вади се лиценз, регистрационните номера са на съответната държава и се плащат тамошните застраховки, данъци и накрая може да излезе, че това е по-целесъобразно. Министерството на финансите, което предлага тези промени във връзка с кодекса на застраховането, след 1-годишна работа между министерство на транспорта и министерство на труда и социалната политика как да бъдат приети изменения в закона за автомобилните превози, които да регламентират специфичен режим на командироване на българските водачи, същото това министерство на финансите казва, че тези текстове няма да работят, както се очаква и пада изцяло финансовата тежест върху българските превозвачи по реда и начина на командироването. Испания, Чехия, Литва, Латвия и Естония са приели национално законодателство, което малко или много ограничава последствията от пакет “Мобилност" и изискванията за командироване на водачите" обясни Димитров.

Димитров отговори, че всеки пазарува в магазините и вижда цените, които са следствие на увеличаване цените на горивата, ТОЛ системата и всеки един допълнителен разход на транспортна фирма се генерира към цената на продукта.

“Защо министърът на финансите Росица Велкова и един от лидерите на политическите партии и неговите съпартийци - ДБ - с разтворени ризи защитаваха това увеличение. Това не е ли някакъв вид лобизъм и за кого?" попита Беновска. Димитров сподели, че е бил неприятно изненадан от цирковете, които са се разигравали в комисията. Предложението е излязло от министерски съвет и е било внесено в НС с първото заседание на комисията, а уговорката е била, че Асоциацията на българските застрахователи, Национално бюро “Зелена карта" и министерството на финансите изчистват текстовете и на второ четене с единни текстове минават. Димитров обясни, че заместник-министръката е казала, че имат проблем със свръхзадлъжнялостта на бюро “Зелена карта" - около 30 милиона, а председателят е отбелязал, че вече е намалена до 9 милиона, преди второто четене са били под 5 милиона и този проблем очевидно търпи развитие. “На работните групи след това се появи министърката на финансите, която каза - не се ли приеме нашето предложение никакъв ERM II. За нас звучи смехотворно. Промяната, която предлагаше министерството, е част от вътрешните правила на съвета на бюрата и е за приемане в националното законодателство. Към момента Национално бюро “Зелена карта" е под мониторинг и за да може да се вземе от неговата гаранция, следва да има доказателство, че на увредената страна е платено" обясни Димитров. Той подчерта, че при ПТП се предявява към кореспондентското дружество в съответната държава, което изисква парите през “Зелена карта" от съответните застрахователи и ако 7 дни застрахователят не плати - от гаранцията на “Зелена карта" се плаща на увреденото лице и в момента се възстановява тази гаранция. Той подчерта, че е важно да се знае дали има протокол за това събитие, настъпило ли е и има ли доказателства, че увреденото лице е обезщетено, за да може да се изтегли от гаранцията. “Това законодателство премахва доказателството, че на увреденото лице е платено и застрахователят при всички положения плаща на увреденото лице и след това го жали. Проблемът е, че в Италия сме били свидетели на толкова много фалшиви произшествия и има случаи, когато камионът самокатастрофира и 6 месеца по-късно излиза протокол как е увреден чисто нов автомобил за 80 000 евро. Има и случаи на починало лице, което никога не се е раждало. В леките автомобили веднага се намира някой италианец, който дори при леко ПТП, си е счупил врата, но са го констатирали по-късно. Ако направим това мигновено плащане, след това дори да има дело, по никакъв начин тези пари няма да бъдат събрани" разказа Димитров. Той подчерта, че “бонус-малус" системата за тежкотоварния транспорт работи и когато една фирма е щетима, застрахователят прави анализ и ѝ завишава цената.

Димитров заяви, че дори и да има лобизъм, той е отвън, за да може тези измами да се случват по-лесно и не мисли, че някой предава националния интерес.

По отношение на ТОЛ системата Беновска отбеляза, че още от правителството на Промяната и министър Събев, през служебния Христо Алексиев и към МРРБ министър Шишков, превозвачите са имали изисквания за това как се използва ТОЛ системата. Димитров обясни, че ТОЛ системата събира повече глоби, отколкото такси и това не е заради ниската цена, а заради начина, по който работи. Той подчерта, че се констатират несъществуващи нарушения - включва се бордовото устройство, минава се през определена камера, която констатира, че няма подадена ТОЛ декларация за определен сегмент и вместо тя да бъде подадена или да се предостави възможност на превозвача да я плати, той бива спиран на границата, изнудван и заплашван да

заплати компенсаторна такса от 750 лева или му се предоставя възможността да се глоби водачът, който не е ясно дали е карал към онзи момент. “Превозвачът се глобява за това, че не е подал ТОЛ декларация към АПИ, а тази декларация всъщност се подава от националния доставчик на услугата, с когото имаме договор. Именно заради това изготвихме промени в закона за движение по пътищата, които предоставихме на регионалната комисия в НС.

От 1-ви януари 2024 година на всеки един добросъвестен превозвач, който си е купил маршрутна карта за определения период или има сключен договор с националния доставчик на услугата, поставено бордово устройство или GPS, ще му бъде предоставена възможност, ако има пропуснати ТОЛ сегменти, той да може да ги заплати в рамките на 14 дни и ако не го направи - тогава се пристъпва към административните нарушения. Много важна промяна за нас, която влиза в сила веднага - всички автомобили с българска регистрация няма да бъдат спирани на изхода от страната по отношение на нарушения с ТОЛ системата. Ще се облекчи преминаването през границата с тази мярка, няма да наблюдаваме циркове с ТОЛ системата и в крайна сметка сме регистрирани тук и винаги могат да ни намерят да ни връчат актове и фишове" обясни Димитър Димитров.

“Какво стана с второстепенната пътна мрежа, за която искахте да бъдете освободени от такси?" попита Беновска за финал. Димитров отговори, че цената, отстъпките и обхватът се изменят с решение на МС. Той подчерта, че е бил изменен законът за движение по пътищата, което е важно и смята, че тези разговори могат да продължат да се водят със служебния министър на транспорта и с регионалния министър, както и министър-председателя, защото има какво да се измени. Димитров отбеляза, че за миналата година анализът показва, че повечето ТОЛ такси са събрани от български превозвачи, което означава, че се товари повече българският потребител.

Беновска подчерта, че се е разбрало, че няма нищо политическо в оспорването на желанието на българския финансов министър Росица Велкова и лидера на ДБ гражданската отговорност на камионите да се повиши на 10 000 лева, за да не бъде възпрепятствана България да влезе в Еврозоната.