3D принтирането е технология, която пренася неща от дигиталния във физическия свят и обратното. Тя позволява да се създават обекти по няколко различни начина и може да бъде прилагана в медицината, в машинопроизводството, автомобилостроенето, в неща с по-специфично  приложение. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Димитър Балев – управител на RE3D, 

3D принтерите позволяват много бързо да се направят различни итерации на един и същи продукт. "Хората, които искат бързо да създават нещо ново и различно, могат да използват 3D принтери и да бъдат успешни с това“, обясни той. 

Димитър Балев разказа, че идеята за изработване на суровините, с които работят 3D принтерите, от рециклирани материали се появява още през 2017 г. сред група ученици, членуващи в клуб по предприемачество към Математическата гимназия във Варна. "Започнахме с идеята, че трябва да  направим тази индустрия малко по-устойчива, подобрена. Има методи за обратно събиране, които могат да бъдат полезни за рециклиране на материалите. Имаше много възможности тогава, никой не го правеше в Европа в голям мащаб и затова си казахме – ок, има възможност, има нужда, хората мислят как да опазят околната среда“, разказа предприемачът. 

FDM е най-разпространената технология на 3D принтиране, а суровините при нея са полимери, обясни той. "Единият вид е пластмаса, подобна на тази, използвана за пластмасовите бутилки, но със специален компонент. Имаме друг материал, направен от царевично нишесте и базиран на биополимер. Новите видове пластмасови прибори за еднократна употреба в ЕС са правени от такъв материал, т.е. той е рециклируем при специални условия, може да се компостира и е по-щадящ за околната среда“, обясни той. 

Производството на изделия чрез 3D принтери е процес, който щади околната среда повече от конвенционалните методи, но при него също има генерирани отпадъци. "Затова ние целим да съберем този отпадък, да го преработим и да го върнем обратно в кръга на използване, за да може 3D принтирането да стане все по-използвано и начинът, по който  бъдеще се използват по-голяма част от продуктите. Имаме серия, която е изцяло от нерециклирани компоненти, имаме и такава с миксирани материали“, допълни Балев.  

Фирмата вече развива успешен бизнес и в съседните Румъния и Гърция, а целите са разширяване на гамата продукти и реализиране на пазарите в Европа.