"Парите за минималната работна заплата работниците са ги изкарали! Те са там! По отношение на преговорите с Брюксел, аз много съм си мислил как ще изглеждат. Аз лично ще загърбя безупречното си възпитание и ще се държа по начин, по който считам, че ще бъде полезно за държавата! Мисля, че аз съм започнал да се занимавам с тези неща около времето, когато г-н Пеканов се е раждал. Така че чувствам в себе си достатъчно увереност и неговото поведение, поне мен, няма да ме спре да кажа това, което мисля да кажа по този въпрос. Защото аз очаквам от срещата да ни кажат – ама това са неща, които вие сте приели, вие сте предложили. Ще им кажа – да бе, да, кретени сме, да!".

Така отговори президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2", която попита: "Коледа мина, денят на сбъдването на желанията! Пролетта е била далече от 6 седмици, по  прогнозите на един симпатичен мармот! Така че първи въпрос – откъде ще се вземат парите, за да се увеличи равнището на доходите и нивото на минималната работна заплата? Втори въпрос – евентуално ще отидете в ЕК да договаряте спасяването на въглищните централи, разсрочването на затварянето им. Обаче в тази делегация водач ще бъде вице-то Пеканов, който е, не искам да кажа "Матросов", но нали разбирате, това е малко нонсенс в случая! Така че, какво ще направите по този въпрос, за да не изглеждате нито нелепи, нито мисията да се провали? Трети въпрос – работодателите получиха компенсации за своя ток в рамките на следващата 2023 г. Заклеха се, два пъти на два мои публични въпроса, че ще намалят цените на стоките и услугите и така ще компенсират нас, потребителите. Аз такова нещо не съм видяла още! Вие не сте техни ментори и регулатори, но този въпрос не може да остане така!".

Според Димитър Манолов България не е в състояние да изпълни ангажиментите си по ПВУ в частта енергетика! Той обаче изрази надежда, че все пак ще успеем да предоговорим плана. Що се отнася до отношението им към политиците, президентът на КТ "Подкрепа" каза, че то ще остане същото, каквото е било до момента – без пристрастия!

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че пари за увеличение на доходите на работниците има! Данните на НСИ показват над 25 милиарда лева повече произведени стоки и услуги като БВП за последните 18 месеца. Тези пари обаче не стигат до хората, не се преразпределят правилно. В бюджета са били заложени над 10 милиарда разходи, които не са били направени за миналата година. Димитров изрази мнение, че в България инфлацията е по-висока от тази в еврозоната защото има спекула, но основният регулатор в лицето на КЗК не си върши добре работа! Така че политиците и медиите трябва да питат КЗК защо не се намесва като регулатор и не казва къде има спекула!

На въпроса на Беновска за участието на синдикатите в предоговарянето на ПВУ и ролята на Пеканов, Пламен Димитров отговори така: "На Пеканов дали му вярвам или не – не трябва да се обичаме с него! Не сме длъжни! Но той трябва да изпълни решението на Парламента! Както и ние ще помогнем в тази посока. Той, дали му харесва, или не, си е негова работа. Но като гледам е обявен от президента за вицепремиер, така че е такъв очевидно! Така че трябва да си свърши работата, за която се е главил. Аргументи Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите, и двамата министри заявиха, че подготвят. Ние с Митко ще се видим тези дни с тях, за да видим точно какво подготвят. И трябва по най-добрия начин да си изиграем картите. Това искаме от него, да бъде, както се казва, честен брокер в тези отношения, на които е сложен да помага! А За политиците накрая какво да кажа? Какво беше то – хубаво или нищо! Аз силно се надявам, че този път ще бъде малко по-различно!".