Животът ми винаги е бил възходи и падения, но винаги е бил изпълнен с много емоция, много музика, много шоу и чат-пат бизнес. Това каза в предаването "Животът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова музикалният предприемач Камен Спасов – три пъти диджей № 1 на България, създател на Радио City и "Ка Мюзик“, както и на първия легален музикален магазин в България.

Камен Спасов е знакова фигура от 90-те, който заради любовта към музиката влиза в Английската гимназия, за да се научи да пее правилно песните на английски, сформира първата си група в гимназията, като по-късно започва и да диждейства. В казармата става вокал на вокално-инструментална група "Армейска лира“ на мястото на уволняващия се вече Веселин Маринов. По време на студентските си години във Варна започва сериозно да се занимава с диджейство, като стига чак до Норвегия.

Диджейските си години се подвизава като небезизвестния M.C. Kamen и е един от новаторите в този бизнес. "От Норвегия се върнах с първите два професионални грамофона в България. Това беше революция – да преминеш от касета на плоча. Когато ходех на участия хора идваха да гледат и беше като шоурум, някаква презентация на грамофоните – никой не танцуваше, а гледаха какво се случва на пулта и им беше адско интересно,“ разказа той.

"Това са ония години, в които всеки имаше свои собствен почерк, просто защото по някакво щастливо стечение на обстоятелствата дали някой приятел е бил в чужбина, дали ти си успял по някакъв начин да отидеш в чужбина да си избереш песни, да влезеш музикален магазин да си купиш плочи. И така всеки диджей имаше свой почерк,“ обясни той и добави, че сега всеки може да намери всичко в интернет и я няма емоцията да откриеш за хита себе си. 

Д-р Албан определя като причината да навлезе в музикалния бизнес, като организирането на негов концерт в България е поводът да се запознае и да осъществи през годините изключително благотворно сътрудничество и приятелство с неговия мениджър Йонас Силемарк, с който заедно създават Радио City. "Радиото е нещо, което аз много исках. Две години чаках СЕМ да издадат лиценз. И чаках, и чаках. Дори една година преди да излезе лиценза имах офиси и хора, за да тренират на сухо докато нещата се случат.“  

Хората на 80-те години бяха безгрижни и всички живееха на макс, разказа още Камен Спасов, като по думите му през 90-те години тази инерция продължава, но след 2000 година всичко се променя. "Музиката също се промени, което всъщност определя и поведението на хората по клубовете и дискотеките. Ако 80-те бяха много мелодични като песни, мелодия, текстове, 90-те бяха денс, след 2000 година за нищо не стават парчетата,“ категоричен е той като обясни тази промяна с смяната на управителите на музикалните къщи – от музиканти и диджеи на адвокати след 2000 година.

Камен Спасов споделя, че все още диджейства 1-2 пъти в годината, но само на места, които харесва и където "публиката е благодарна“: "Миналата седмица бях на площада в Габрово – страхотна публика. Започнах с много модерна музика, като просто младите хора там бяха готови да я чуят“.  

Ася АЛЕКСАНДРОВА