Изпращаме година наситена с инциденти по пътищата. Констатациите на експертите са, че сякаш губим войната по пътищата. Черната статистиката за загиналите и пострадалите продължава да стряскаща, а всички се надяват това да се промени през 2023 година.

"Най-честите инциденти се случват там, където се развиват най-високи скорости – на магистралите. Рисковани са и първокласните пътища и значително по-рядко се срещат катастрофи на второкласните пътища. И ще ви дам един пример – след слагането на колчетата по пътя Русе-Маказа тази година няма нито един загинал“, заяви в ефира на bTV Диана Русинова от Европейски център за транспорти политики.

"Тази година хората отново започнаха да пътуват и това доведе до увеличаване на ПТП-тата. Знаете, че по време на пандемията имаше известни ограничения и хората си бяха по домовете. Виждате, че по време на празничните дни хората сега масово пътуват към зимните и летните курорти, както и по родните си места. Това доведе и до проблема с повишаването на катастрофите“, отчете Тенчо Тенев, бивш началник на Пътна полиция – София.

"Трафикът по празниците е значително по-засилен и неминуемо се увеличава травматизма. Хората, които пътуват, искат да стигнат възможно най-бързо до крайната точка. Не си правят сметката, колко е опасно рискованото изпреварване, което ще съкратят времето с 10 мин“, коментира от своя страна и Румен Дунев от Българската федерация по автомобилен спорт.

Експертите посъветваха хората да не бързат, както и да си планират правилно времето за почивка и за шофиране. Според тях повечето пътуващи губят повече време на бензиностанциите, след което се стремят да го наваксан чрез рискови изпреварвания.