T.R.A.P. е място за създаване на общност от хора с различни интереси, като нещото, което ги събира, е желанието им да се развиват, да са активни и да искат да правят някакви неща, независимо в каква сфера. Това каза създателят на едно от най-новите читалища в България Деян Янков в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

T.R.A.P. е част от дейността на Народно читалище "Тротоара“ – независима организация, насочена изцяло към младите хора. Целта й е да създаде подходящи условия за развитието им по иновативен начин, чрез чуждестранни партньорства и експериментиране в нови области и теми, обясни Деян Янков. Мисията на "Тротоара“ е да вдъхновява младите хора да вярват в себе си, да творят, да създават собствени ценности и цели в живота и да израстват като личности.

"Човек трябва да се обръща към себе си повече, да разсъждава, да не се страхува и да не бяга от себе си, да се изправя срещу проблемите, колкото и да са трудни, да се бори, да се открива, да пътешества, да не лъже самия себе си, да не потиска“, вярва Деян Янков.

Затова той създава пространство, където младите хора могат да се вдъхновят за всичко това и да повярват в себе си, да създават, да изграждат ценности, да се развиват като личности и активни членове на своята общност. Това те правят през различни дейности, като музика, гейминг, доброволчество, организиране на събития и фестивали.

"Главната ценност на "Тротоара“ е да създава общност за хората, които са потребителите на тази социална услуга. Това е процес, който отнема време. При децата усещането за общност го има, но средата и начинът, по който живеем, с годините го убиват. Нашата цел е максимално дълго да направим това, което прави тийнейджърите смислени“, обясни той.

От тази година "Тротоара“ организира стажантски програми в партньорство с Нов български университет и със Софийския университет. "Идеята е да развием дейността при нас на няколко нива. Едното ниво са тийнейджърите като крайни потребители на услугата, която предоставяме. Второто ниво са студентите, които ще работят заедно с тийнейджърите като ментори и помощници, още повече, че са на близка възраст, имат сходни интереси и ценности. Третото ниво са възрастни хора, ментори от различни фирми и организации, които ще помагат на студентите. Имаме няколко развити и разписани проекта в различни области и ще търсим финансиране за тях, защото са доста мащабни. Надяваме се да е нещо, което да може да постави една стабилна основа за бъдещото ни развитие като организация“, сподели още Деян Янков.

Организацията се издържа от корпоративни частни дарения, няма държавна подкрепа, допълни създателят й.