"Възраждане“ винаги се борим да бъдем първа политическа сила и на тези избори няма да е по-различно! Оттам нататък зависи от избирателите. Аз съм положително настроен, ние сме последователни, така че, каквото зависи от нас, го правим!“.   

Така отговори Деян Николов от "Възраждане“ на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Добре дошъл отново в активната политика! Сега се кандидатирате от 24 и 25 МИР в София, ще успеете ли?“. Деян Николов призова хората да изберат свободата! "Малко сме позабравили, че свободата не е даденост. Макар че живеем в 21 век, ако се огледаме наоколо виждаме, че текат процеси, които застрашават свободата в най-различните ѝ форми. Ние се борим например за финансовата свобода. Знаете, че заличаването на българския лев е пипкава тема за България! Може би много хора не я разбират, но в основата си това е борба за един елемент от българската свобода!“, категоричен бе той.

"Но вие се борите и за свободата на словото и правото на българските медии да не бъдат манипулирани финансови от чуждестранни или Бог знае какви инвеститори. Внесохте законопроект, който не видя бял свят в 48 НС, предполагам, че ще го продължите?“, попита Беновска. Николов отговори, че "Възраждане“ ще продължи тази борба, защото има силен натиск върху българските медии, най-вече отвън. Защитават се силни лобистки интереси. "Възраждане“ ще продължат да внасят своя законопроект, докато това се случи, защото трябва да се направи разграничение между агенти на чуждо влияние и истински журналисти в България, което в момента липсва. Николов уточни, че има предвид западно финансиране на български медии и по-точно американско. То не се крие дори, вижда се ясно от сайта на "Америка за България“. Той добави, че не вижда да има финансира от Русия на български медии.

    Деян Николов съобщи, че до момента са събрани 344 000 подписа за свикването на референдум за запазване на българския лев. Вероятно следващата седмица ще бъде мината границата от 400 000  подписа, за да бъде искането за референдум валидно. "Аз бих казал, че ще има референдум, но важното е, че постигнахме една от основните си цели – да отложат влизането на България в еврозоната! И колкото и да твърдят, че причината е инфлацията и някои законодателни причини, имаме информация, че в Европа следят какво се случва тук! И това, че се събират подписи и ще има референдум ги притеснява. Защото за тях е важно да изглежда, че България много иска да се присъедини към еврозоната! И когато се събират толкова много подписи за запазване на лева, една от основните им цели за икономически маркетинг няма как да бъде изпълнена!“, обясни Николов. Водещата Беновска съобщи, че самата тя се е подписала в подписката и бе категорична, че няма никаква опасност относно личните данните на хората, които искат също да се подпишат!

   Беновска пусна част от интервюто за БНР на Джеймс О’Брайън, ръководител на офиса за координиране на санкциите към Държавния департамент на САЩ, след което попита: "Вие, като бъдещ депутат, чухте ли това послание и ще внимавате ли кой ще го изпълни?“. Деян Николов отговори: "Брутално вмешателство във вътрешните работи на България! Аз бих направил аналогия. Като депутат бих отишъл на посещение в САЩ и бих ги посъветвал да изключат лобизма от тяхното законодателство по време на избори, да наложим санкции например на Хенри Кисинджър, така че да не може да участва в изборните процеси например в САЩ и да прекратим цялото му влияние! Бих има дал също някои съвети по отношение на външната им политика, къде се месят и къде не трябва да се месят!“.

   Според Деян Николов поведението на САЩ е лицемерно. Той бе категоричен: "Да кажат – ние сме империя! Така е след Втората световна война! Така ще продължим! И да спрат с лицемерието, което всяват! Аз съм съгласен, че със сериозен финес те правят всички тези неща! Те имат силна маркетингова стратегия. Същото е и с ЕК, с ЕС. Те инвестират много в маркетинг, за да изглежда, че силата, която упражняват върху толкова държави в света, сякаш е борба за някакви справедливи каузи и демократични принципи! Но на всеки е ясно какво се случва и точно такива изказвания на практика го показват! Така че нека да си гледат вътрешните работи, а ние в България да си гледаме нашите вътрешни работи. Нямат правото да ни дават никакви съвети. Ако ние имаме проблеми тук в България, нека си ги решим ние!“.