Деян Николов, "Възраждане“ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 8.

10. 2022 г.

https://youtu.be/6YNxUpv7woc

Резултатите от изборите.

"И казвам с огромен интерес добър на следващия участник, който е от партия

"Възраждане“, която не се ръководи от принципа "да би мирно седяло, не би чудо

видяло“! Между другото да Ви поздравя за успеха на тези избори!“, поздрави в

началото своя гост Беновска. Деян Николов благодари и отговори, че със сигурност резултатът за "Възраждане“ е добър. Резултатът от изборите обаче не е добър за България, защото все по-често се говори за евроатлантическа коалиция! "Ние никога не сме се притеснявали да влезем в директен сблъсък, когато е въпрос на принципи!“, категоричен бе той.

Необходимостта от осветляването на чуждото влияние в медиите.

Беновска пусна запис от пресконференцията на "Възраждане“ в БТА от 5.10.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ето как започна пресконференцията на Костадинов в БТА:

 

Костадин Костадинов: Часът е 10 и аз предлагам да започваме. В самото начало обаче искам да направя едно уточнение. Когато ние изпращаме покани до медиите, не изпращаме до тези, които са финансирани отвън, от чужди фондации, като "Дневник“, "Капитал“, "Медиапул“ и "ClubZ“ и други подобни метастази. Сега, доколкото разбирам, тук също има такива. И аз ще помоля колегите, при цялото ми уважение към тях като личности, просто да напуснат пресконференцията на "Възраждане“! Защото не желаем да бъдем отразявани и не желаем да бъдем дори в една зала със служители на медии, които изкривяват общественото пространство, манипулират го в полза на чужди държави и са финансирани отвън. Давали сме и ще продължаваме да даваме информация и интервюта на чужди медии, защото е логично и нормално. Ние не сме изолационисти. Но на такива, които се представят за български, а реално са чужди и защитават чужди национални интереси – не! Нашият морал не го позволява.

Принципите ни и честта ни не ни позволяват въобще да общуваме с подобни "жълто- кафяви отходни канали на американското посолство“! Така че много моля

представителите, ако има такива, а виждам, че има – да напуснат! Много моля да

напуснат!

 

Илиана Беновска: Поименно кои? Изредете ги!

 

Костадин Костадинов: Виждам, че има представители на "Дневник“. Пак казвам, при цялото ми уважение към личностите. Много моля да напуснете, няма да има

пресконференция иначе! Вижте, нека да бъдем максимално ясни и категорични. Ние компромис с нашите принципи не правим! Не желаем, още веднъж го повтарям, да общуваме и да имаме каквото и да било с представители на жълтата преса, финансирана от чужбина. Ако те не напуснат, няма да има пресконференция, при цялото ми уважение към всеки един от вас! Нека да спазваме принципите си. И призовавам за възпитание, освен всичко друго, защото е безкрайно некултурно и невъзпитано това. Не искам да споря, просто казвам нашето мнение и моля то да бъде уважено! Не споря с Вас, просто искам нашата позиция да бъде уважена. Така, както ние уважаваме всички останали, уважете и вие нас. Иначе пресконференция няма да има!

 

Медия: Можем да стоим така и да се гледаме цял ден, но няма да напусна пресконференцията!

Костадин Костадинов: Няма да стоим и да се гледаме! Мисля, че това е достатъчно ясно и показателно. Ще изчакаме още една-две минутки, защото искам да се види какво е нивото на така наречените медии, защото вие не сте медии. Вие сте фалшиви новини.

Искам ясно да се види това нещо. И съответно, ако не напуснете вие, ще напуснем ние.Не желаем да стоим в една стая с вас!

Медия: То се вижда не само нивото на медиите, вижда се и нивото на хората отсреща!

Костадин Костадинов: Разбирате ли, не желаем! Имаме морал, който не ни позволява това нещо. Съжаляваме! С фалшиви нови, с жълта преса, с такива хора, които манипулират и изкривяват общественото съзнание, просто няма как да стане! При цялото ми уважение към всички останали, към институцията БТА, включително, няма да си позволим да направим компромис с принципите си! Аз ще помоля все пак нашите домакини от БТА да направят един опит да освободят терена, защото в крайна сметка ние сме тези, които наемаме залата! Ако не е възможно това нещо да стане, просто няма да има пресконференция! Съжалявам! Благодаря ви много!

Илиана Беновска: Чакайте, ние сме дошли, г-н Костадинов, седнете малко!

Седнете малко! Ние сме дошли тук на пресконференция! Колеги!

Медия: Дошли сме да чуем, защото ситуацията, знаете ...

Костадин Костадинов: Мисля, че бях максимално ясен и категоричен. Няма да как направим компромис! Благодаря ви! За това нещо може да съдите вашите така наречени колеги! Довиждане!

Костадин Костадинов тръгва да напуска залата. Медиите го спират.

Костадин Костадинов: Ако ние искаме да разговаряме с американците, ще си направим среща с Херо Мустафа!

Медия: Не мислите ли, че в този момент има по-важни теми, г-н Костадинов?

Илиана Беновска: Има ли сега тук някой, който не искате да говорите с него?

Костадин Костадинов: Нямам представа!

Илиана Беновска: Между нас тук, които ни виждате. Аз лично не ги познавам!

Костадин Костадинов: Вие ми кажете! Ние нямаме абсолютно никакви претенции към представителите на другите медии!

Илиана Беновска: Не ги познавам, не знам как изглеждат!

Костадин Костадинов: Има ли представители на "Дневник“, "Капитал“, "Медиапул“ и "ClubZ“? На финансираните от "Америка за България“ чужди медии? Има ли

представители тук сред вас?

Илиана Беновска: Ама защо ние ще излизаме на улицата и ще се лишаваме от комфорта на микрофоните?

Медия: Защото иначе няма да получим отговор!

Илиана Беновска: Няма такова нещо!

Костадин Костадинов: Защото трябва да има хигиена в общуването!

Илиана Беновска: Не е към Вас това!

Костадинов се спуска по стълбите към изхода на БТА. Беновска и останалите журналисти го следват. На стълбите Костадинов заяви:

Костадин Костадинов: Нека да кажем още веднъж за пореден път – "Дневник“,

"Капитал“, "Медиапул“ и "ClubZ“ не са медии! Не са медии! Това са американски

радиоточки. Те са едностранчиви, те са жълти, те са необективни, те манипулират, те заблуждават. От тази гледна точка моралът ми като гражданин и като политик не ми позволява да споделям каквото и да било с тях. Изключително много уважавам българските медии. За нас няма неудобни въпроси. Винаги сме гостували във всяко едно участие, където са ни канили. С изключение на тези. Но изключително неуважително и нехигиенично е това, което вашите колеги от "Дневник“ правят!

Изключително нехигиенично е това, което вашите колеги от "Дневник“ правят!

Илиана Беновска: Как ще регулираме да няма американска намеса в България?

Костадин Костадинов: Ние сме подготвили законопроект, специално в областта на

медиите. Пък и не само на медиите, става въпрос и за политиките, които се провеждат в политическото пространство, партиите, така наречения граждански сектор, неправителствените организации. Подготвили сме един законопроект, който между другото е доста успешно работещ в САЩ от 1938 г.

Илиана Беновска: Какво пише  там?

Костадин Костадинов: Той предвижда всяка една така наречена медия да се

легитимира като чужд агент! По подобен начин американците легимираха руския

телевизионен канал "Russia today“, както и китайския държавен канал, който излъчва за китайците зад граница, съответно като агенти на Русия и агенти на Китай. И това е нещо съвсем нормално, в крайна сметка това са чужди медии, издържани отвън.

Смятаме, че по същия начин и съвсем нормално би било "Дневник“, "Капитал“,

"ClubZ“ и "Медиапул“ да бъдат с такова определение като агент на САЩ.

Илиана Беновска: Не смятате ли, че американското лоби в българската политика няма да ви подкрепи, Вие добре го знаете?

Костадин Костадинов: Естествено, че няма да ни подкрепи! Но това, което нашите

избиратели са ни дали като възможност, естествено, че ще го направим. Ще дадем тази възможност на българските законотворци да се проявят в посока на защита на българския национален интерес, или изсветляване на медиите. Или в обратната посока.

Илиана Беновска: А ще застъпите ли отново антинатовската и антиевропейската теза?

Костадин Костадинов: Вижте, ние винаги сме защитавали и ще защитаваме българския национален интерес. Членството на България в НАТО унищожава българския отбранителен потенциал. До момента 3 пъти е намалял отбранителния ни потенциал за периода след 2004 г., откогато сме член на този отбранителен, уж, договор. Да не говорим, че ЕС нанесе многократно повече финансови щети на България, отколкото ползи. Да не говорим, че за 15 години, откакто сме член на ЕС, населението на България намаля с 1,5 милиона души. Когато на нас ни се обяснява, че това са безалтернативни неща, това е подмяна на истината! Това не е антинатовско и антиевропейско говорене. Първо ЕС и Европа са две различни неща. И второ, извинявайте, но това е пробългарско говорене! Защото ние през цялото време говорим за българския интерес, за българската икономика, за българските финанси, за българската демография. А отсреща получаваме само едно нещо – ама вие сте против НАТО и против ЕС. Това не е сериозно! Просто не е сериозно! Ние не чуваме нищо в посока решаване на проблемите, за които говорим само и единствено ние! България няма нужда от евроатлантическо правителство. България има огромна нужда от българско правителство, каквото няма от десетилетия наред обаче, за съжаление!

Благодаря ви много!

***

Беновска продължи: "Изгледахме цялата "фиеста“. Неслучайно държах да я

изгледаме цялата, защото се появиха най-различни коментари, защитници, колко искрени, колко лицемерни, колко поради някакъв личен интерес! Защо ви беше "на баира лозе“ още преди да сте влезли за втори път в парламента?“.

Деян Николов отговори, че в България като цяло медиите се делят на два типа – тези, които получават финансиране от "Америка за България“ и такива, които не

получават. Това вреди много на медийната среда, защото конкуренцията е нарушена. Той продължи: "Има едни хора, които са финансирани, субсидирани, общо взето продават истината за хляба си! Те получават достатъчно ресурси да

правят някакъв продукт, друг е въпросът колко качествен. От друга страна има журналисти, които са кадърни, качествени, обаче просто такава е ситуацията в

България, че финансирането е трудно. Ние нямаме проблем с всички медии и

журналисти, проблемът е с тези, които са продали истината в името на хляба си!

Ироничното е, че точно в САЩ има закон, който се бори против това нещо. И тези

тук, аз не ги наричам журналисти, за нас те са агенти на чуждо влияние, защото наистина са такива! В България има "октопод“, в случая американски, но ние говорим чисто принципно, можеше да е руски, китайски, немски или какъвто и да

е! Тук става въпрос за националната ни сигурност!“.

Деян Николов обясни, че в САЩ този въпрос е решен със закон от 1938 г., който

тогава е бил предназначен да спира нацистката пропаганда. Има агенция, която следи за неговото прилагане и тя е част от националната сигурност на САЩ. Той уточни, че не става дума за финансиране от чужда компания, а от чужда държава. "Например ако youtube ви финансира, това не е проблем!“, добави Николов. Беновска отвърна: "За съжаление youtube не ни финансира, защото ние си позволихме да нарушим ковид забраната, тази друга международна конспирация! Ние бяхме длъжни да кажем на хората, както и вие, къде е заровено кучето. При ковид става дума, дали да го кажа, да не ни спрат, за политика и пари!“. Деян Николов продължи за закона от 1938 г. в САЩ, където пише, че ако една медия е финансирана от чужда държава, тя трябва да спазва определени норми, да дава отчет за действията и финансирането си. И ако разпространява информационни материали, на тях трябва да пише, че това изразява мнението на определената държава.

"Да Ви обърна внимание на нещо друго, ние, лицензираните медии, каквото е К2

и други радиа, по закона "Пеевски“ от няколко години даваме отчет за всяка

стотинка, която е влязла в медиите. Но сайтове и друг вид, като подкастове, не са

задължени по този закон. Ето една вратичка!“, обясни Беновска. Деян Николов

отговори, че тук не става дума само за отчет, а и за това, когато някой, финансиран от чужда държава, излезе и говори пред национални медии, да се знае, че това не е обективно мнение, а защитава позицията на чужда държава. Това е много необходимо, защото се нуждаем от прозрачност. И тук не става дума само за медии, а за всички, които влияят на политическата система. "В България има огромна мрежа неправителствен сектор, всякакви експерти работят там, извършват най-различни анализи и биват щедро финансирани от различни програми на "Америка за България“. И точно тези експерти след това биват викани в национални медии и те изказват мнения като експерти. Трябва да се види, че тези хора не са реални експерти, а защитават позициите на чужда

държава! Ние не искаме да ги забраним, а искаме прозрачност! Да се знае, че когато някой говори, зад него има някакво финансиране!“, категоричен бе Николов.

"Навремето, когато преди 13 години "Радио К2“ започна, тогава и "Канал 3“

прохождаше, Сашо Диков беше начело, ние решихме с него, защото бяхме

политически медии и искахме всичко да излъчваме, но не можехме да намерим

финансиране, нямахме "чичко паричко“, решихме да кандидатстваме в добре

рекламираната "Америка за България“, нали свободата на словото е нейно верую!

Поне 3 пъти се опитахме да го направим. И трябва да Ви кажа, че аз така и не

разбрах аргументацията на отказа, защото, извинете, че ще се похваля, но нито

Сашо Диков, нито аз, като личности, сме хора без имена, без принос и без

дългогодишна работа! Обаче други, като споменатите, получаваха. И беше

четливо и за нас, че всъщност нещо не ни е ок на нас, че няма кой да ми шепне на

ухото, да ми казва кой да прононсирам, да рекламирам, какви тези да застъпвам!

Това е другият въпрос, който трябва да бъде обсъден, невидимия! С какви

зависимости? Защото всеки може да му намерим в живота нещо, което не е

изправно, и за да не говорим за това, дай Беновска, дай Диков да си мълчите! Ще

си купим "мълчанието на агнетата“! Това е другият въпрос!“, продължи

Беновска. Деян Николов даде пример с предаването "Господари на ефира“, които,

след като са получили финансиране от "Америка за България“, ясно се вижда

промяната в политиката им. Той бе категоричен: "Задкулисието като цяло е доста

сериозна тема! И ние, като държава, трябва да започнем да мислим в тази посока.

Тук е работата на прокуратурата, на службите и на законодателния орган да

вкараме някои закони, защото има такива примери! Едно от обвиненията към нас

е, че искаме да вкараме руския закон, иронията е, че той е американски! Затова

правя разграничението, ние не искаме да забраняваме никой, а да има

прозрачност, да се знае кой откъде бива финансиран и каква точно позиция защитава! Не искаме да влизаме в тоталитарен режим, да ограничаваме свободата на словото или каквото и да било, а просто да има прозрачност!“.

Беновска отвърна: "Първо, мисля, че не избрахте терена правилно. Теренът не е ваш!

За БТА говоря. Вие пращате наем за залата, БТА ви осигурява медиите, ако не искате някой да идва някъде, поканете го на свой терен. Да, знам, че вашата централа е по-малка от нашето студио, което е жалко!“. Николов отвърна, че вече 5 години държавата не дава на "Възраждане“ централа, каквато им се полага по закон. Той отново подчерта, че въпросът е чисто принципен. Костадинов е бил доста любезен и е помолил финансираните от САЩ медии да напуснат залата. И когато те не са го направили, тогава "Възраждане“ са си тръгнали. "Аз се извинявам на всички останали журналисти, очевидно е, че бяха дошли да ни уважат, да ни отразят!“, добави той.

Беновска заяви: "Може ли да Ви подскажа нещо, аз, ако бях и ако ми е чиста

съвестта, щях да стана от своето място, щях да отида при г-н Костадинов горе на

трибунката и щях да му кажа – хайде да се разберем с аргументи! Поднесете ми стол да седнем равнопоставено един до друг, ако ще спорим. Извинете за самочувствието!

Защо Вие не искате тези медии вътре? Той си каза своето, аз му връщам, ако имам разбира се, контрааргументи! Аз и до момента не чух някаква обща позиция, която да обори вашата теза! Не взимам страна и не ме интересува какво ще ме "нахейтят“ така наречените колеги журналисти! На мен колега ми е работливия човек“.

Николов отвърна, че има едно НПО, което твърди, че са Асоциация на европейските журналисти, което е излязло с позиция, но те също са финансирани от "Америка за България“! "Всички, които изпищяха в един глас, общо взето са финансирани от "Америка за България“!“, добави той.

"Обаче в Народното събрание няма да можете да ги елиминирате!“, отбеляза

Беновска.

Деян Николов отговори, че това, което ще направят от "Възраждане“, е

да внесат законопроекта в парламента, а иронията е, че точно проамериканските

партии няма да подкрепят американски закон! Тезата на проамериканските

партии е, че това е руски закон, който води до тоталитаризъм. Целта на

закононроекта на "Възраждане“ всъщност е да защити медийната среда в

България, гражданското общество, политическата ни система.

Опитите за съставяне на евроатлантическо правителство.

"Какво правим с предложението на Борисов да се преговаря за кабинет с

приоритетите, които той очертава – евроатлантическа ориентация, въоръжаване

на Украйна, другите са по-безспорни критерии, като бедността, икономиката,

енергетиката? ПП каза, че няма да играят в тази игра. ДБ поставиха условие да се

махне главния прокурор. ПП държат и на КП КОНПИ, само дето не споменаха

вчера на своята пресконференция отново Бойко Рашков. Вие също изразихте

нежелание. Костадинов и преди изборите каза, че ще управлявате заедно само с

хора, които споделят вашата програма! Не желаете ДПС пък вие за партньори.

Няма как да стане "сам юнак на коня“!“, попита Беновска.

Деян Николов отговори, че ГЕРБ акцентират основно върху евроатлантическата ориентация и Борисов може би го прави като опит да му бъде протегната ръка и от

американското посолство да "натиснат“ ПП и ДБ да са по-сговорчиви с него.

Според него обаче би било изключително аматьорско от страна на американското

посолство да сформират евроатлантическо правителство, защото в противен

случай всички маски ще паднат.

"Толкова ли е силно това посолство?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ

отговори, че няколко български партии веднага след изборите са заявили, че

трябва да изпратим оръжие на Украйна и най-важното нещо е

евроатлантическата ориентация.



"Да, но виждате, че президентът Радев, не може да не му свалите шапка в случая, зае много национална позиция, бих казала!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че Радев реагира различно според различните ситуации и трябва да се отбележи, че преди президентските избори е заемал доста по-евроатлантически позиции с идеята да няма силна атака срещу него. "Сега е малко по-спокоен и може да заема, те ги наричат популистки позиции, а аз ги наричам националноотговорни!“, добави той.

Позицията на "Възраждане“ за членството ни в ЕС, НАТО и еврозоната.

"Но много ни интересува всички нас, избирателите, вашата теза, ЕС – да или

не? Ако да – защо! Ако не – защо? НАТО – да или не?“, попита Беновска.

Деян Николов отговори, че ЕС като идея е хубаво нещо, но изпълнението му е отвратително, особено в последните години. То е чиновническо, формално,

задушаващо във всичките си аспекти. Затова "Възраждане“ искат предоговаряне

на някои условия. Например в момента е необходимо да се предоговори

излизането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия. Това

би било истинско убийство за битовите потребители в България.

По отношение на влизането в еврозоната "Възраждане“ е категорично против.

Задкулисието обаче е брутално, натискът е отвън. Българските правителства работят под масата, за да вкарат в България. Водещата попита какъв е интересът. Събеседникът ѝ обясни, че влизайки в еврозоната напълно ще забравим за каквато и да е собствена фискална политика. На практика някой друг ще печата парите ни. Освен това в момента изпитваме затруднения да теглим кредити, а нашите политици искат, в момента, когато влезем в еврозоната, чрез кредити да финансират дефицитите в бюджета. "Целият проблем с тегленето на кредити за компенсации и раздаване на пари, било на бизнеса, било на частни лица, е, че на практика това са текущи разходи. Първо се създава инфлация, наливайки тези пари и второ – вървим към дългова спирала по този начин и това няма да са пари, инвестирани в нещо, което ще донесе допълнителна стойност. Затова всички правителства искат да влезем в еврозоната, защото ще бъде много удобно!“, категоричен бе Николов.

"Какво правим с НАТО, има 5 натовски бази в България със своя юрисдикция?

Купихме Ф-16, на рисунка даже го няма още, "Грипен“ искаме да купуваме, руското

въоръжаване си отива чисто житейски. Мобилизацията в Русия, нямаме армия именно пак поради редукция на армията ни при присъединяването ни към НАТО!“, попита Беновска.

Деян Николов отговори, че влизането ни в НАТО не е повлияло добре на  българската армия и статистиката го показва! Нашият отбранителен потенциал почти е изчезнал. Той продължи, че в момента реална заплаха за България би могла да бъде само Турция. Николов продължи: "Каквото и да говорят за Русия, ние имаме достатъчно дълги културни и исторически отношения! Ние нямаме какво да делим с тях, за да има конфликт. Със западните държави също не би трябвало да има конфликт, предвид, че са ни партньори от 30 години. Единствената реална заплаха идва от югоизточната ни съседка. Обаче тогава НАТО не би ни предпазила, предвид сблъсъците между Гърция и Турция, където НАТО не се намесва. Така че аз не виждам как НАТО осигурява нашата защита. Още повече, предвид това, че имаме американски бази тук и предвид, че конфликтът в Украйна става все по-разгорещен, ако нещо се случи в тази посока, не дай Боже, ние ставаме мишена и то една от първите! За съжаление! И тук идва въпросът, при условие, че нямаме силна армия, какъв е най-добрият начин да се

съхраним?!“.

"Вижте, Сърбия си стои без да е член на НАТО, с руско въоръжение и като

"руска бомба“ в сърцето на Европа!“, отбеляза Беновска.

Събеседникът ѝ отговори: "Проблемът е, че ние нямаме време за реакция. Дали ще дойдат 10 самолета повече или по-малко – няма никакво значение! Нямаме базата, нямаме и възможността да реагираме за следващата година. Тоест най-разумното е да не влизаме в този конфликт. Защото влезем ли, ще сме територия, на която ще бъдат водени бойни действия или в най-добрия случай ще сме мишена!“.

Така завърши разговорът между Деян Николов и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“