9 министри ще отговарят на въпроси по време на редовния петъчен парламентарен контрол, съобщават на сайта на НС.

Премиерът акад. Николай Денков ще отговаря на въпроса касаещи приетите от страна на България условия от Австрия за частично приемане на страната ни в Шенген за приемане обратно на нейна територия на всички регистрирали се и потърсили убежище емигранти тук и пристигнали на австрийска територия по собствено желание.

Денков ще трябва да обясни и процедурата по връщането на лица от Австрия и от други страни, за които България е отговорна по Дъблинския регламент и поставеното допълнително условие от Австрия за частичното приемане на България в безвизовата зона на ЕС.

Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи ще отговори на три въпроса от “Възраждане". Два от тях касаят забавено финансиране на проект "Изграждане на нова спортна зала на гимназията в Тараклия" и "Довършване на хранителен блок в Теоретичния лицей в Твърдица, район Тараклия" и спасяването на една от най-важните сгради за българското националноосвободително движение - Солаковия хан в Букурещ.

Земеделският министър Кирил Вътев ще отговаря за прилагането на подхода “Водено от общностите местно развитие" ЛИДЕР с многофондова финансиране от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021-2027 г.

Той ще трябва да обясни и взетите мерки за преодоляване на последствията в горски територии след наводненията през юни 2023г. в общините Берковица и Монтана.

Вътев ще говори и за позицията на България по предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно растенията, получени чрез геномни техники, храните и фуражите, произведени от тях.

Останалите министри на парламентарния контрол ще са: Зарица Динкова, министър на туризма; Юлиян Попов, министър на околната среда и водите; Димитър Илиев, министър на младежта и спорта; Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството; Атанас Славов, министър на правосъдието и Христо Хинков, министър на здравеопазването.