"Поканихме Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова да дойдат във временната комисия за "Gemcorp“ и да отговорят на нашите въпроси, но те не дойдоха! Ние не сме разследващи полицаи! Ако някой не желае да уважава Народното събрание, като институция, ние не смятаме, че това канене трябва да продължи до безкрай! В крайна сметка никой от тях не желае да се появи!“.

Така отговори председателят на временната парламентарна комисия за меморандума с "Gemcorp“ и народен представител от ГЕРБ Десислава Трифонова на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Очаквахте Кирил, Асен, Лена, обаче те не благоволиха да дойдат да ги попитате туй-онуй!“.

Десислава Трифонова заяви, че Александър Николов, министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков, не е знаел с кого всъщност подписва меморандум. Той не разполага с акционерните книги на нито една от компаниите.

Водещата Илиана Беновска попита кой тогава е посочил "Gemcorp“ и IP3 на кабинета Петков. Трифонова отговори, че Петков упорито крие тази информация. Александър Николов твърди, че едва ли не само през IP3 Corporation е станала връзката. Това обаче не е така, защото документи показват, че още месец преди сключването на меморандума, "Булгаргаз“ и "Gemcorp“ са щели да доставят газ на България. Ден след започването на войната в Украйна има запитване от тогавашния директор на "Булгаргаз“ г-н Йоцов до "Gemcorp“ за оферта за доставка на газ на Ревитуса в Гърция.

Десислава Трифонова заяви, че експерти от Министерството на енергетиката са изготвили становище, в което се казва, че такъв меморандум не следва да бъде подписван, тъй като е с частно лице, а държавата по принцип няма такава практика. Александър Николов обаче не го е подписал.

"Защо е тази мистерия? Заради ПВУ и това, че искат да усвоят ей така средствата, които са заложени от Кирил Петков и Асен Василев в този план, който ЕК получи в последния миг и още не сме започнали от там да работим?“, попита Беновска. Трифонова отговори, че мистерията най-вероятно е свързана с хората, които стоят зад "Gemcorp“ и взаимоотношенията, които тя има. Тя продължи: "Последните данни, които получихме от ДАНС, не бих ги определила като притеснителни, бих ги определила като данни, които показват, че ако този меморандум се изпълни, това ще е национална катастрофа за българската енергетика! Неслучайно там е изредена цялата енергетика! Това е един голям план за поетапното завземане на българската енергетика!“.

Десислава Трифонова обясни, че срокът за работа на временната парламентарна комисия за меморандума с "Gemcorp“ приключва преди коледните празници, след което ще бъде изготвен доклад, който вероятно ще бъде предаден на ДАНС и Министерски съвет. Водещата попита не трябва ли да сезират и прокуратурата. Трифонова отговори, че има още материали, които ДАНС трябва да придобие в резултат на контактите си с партньорски служби. Беновска заяви, че прокуратурата може да се самосезира и се призова главния прокурор: "Знаете ли че прокуратурата може да се самосезира и от медиите. Ето, аз сега се обръщам – г-н главен прокурор Гешев, самосезирайте се за меморандума с "Gemcorp“ и започнете разследване!“.

Десислава Трифонова коментира и кандидатурата на Николай Габровски за министър-председател, като заяви, че той може да обедини Парламента на надпартийно ниво. Тя заяви: "Ние не предлагаме премиер, който е премиер на ГЕРБ! Ние предлагаме премиер, който да излъчи експертен кабинет извън партийните пристрастия! Човек, който има възможността да реши политическата криза, но не с политически решения! От тази гледна точка смятаме, че неговото предложение наистина беше най-доброто, което ние можехме да направим!“.