ГЕРБ внася над 100 страници сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с Gemcorp, надяваме се истината да излезе наяве. Това заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ в интервю за Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“. Според нея никой не знае кой е довел компанията в България и как е определен предмета на меморандума. Асен Василев няколко пъти е сменил версията си. Първоначално е заявил, че от "Gemcorp“ са дошли при него с представители на американското и английското посолство, по време на посещение на Василев в САЩ. По-късно е казал, че не си спомня как е подписан меморандумът. Народният представител от ГЕРБ изтъкна, че в МС и МФ няма доклад от въпросната командировка в САЩ на Василев.

Десислава Трифонова изреди още притеснителни факти. В МЕ нямат никаква информация за компанията Gemcorp Holdings Limited. "Тя е фирма фантом, с която реално се подписва! Буди също съмнение фактът, че самото предложение за подписване на такъв меморандум е получено 2 дни преди самото подписване. Абсолютно никакви проверки не са били извършени на самата компания!“, заяви тя.

Кирил Петков е казал, че е прекратил меморандума, за да не се обсъжда повече темата в общественото пространство. Истинската причина обаче е докладът на ДАНС до тогавашния премиер, който е съдържал тревожни факти. Въпреки това в продължение на 3 месеца Петков не е предприел нищо и е реагирал едва когато е избухнал скандалът. Служебният министър на енергетиката Росен Христов е изпратил в петък едностранно предизвестие, с което след 30 дни този меморандум ще бъде прекратен автоматично, нещо, което е следвало да се случи много отдавна, добави Трифонова. "След като министърът на енергетиката в правителството на Кирил Петков е имал възможността да го прекрати с 30 дневно предизвестие е трябвало това да направи! А не тепърва да изпраща предложения за взаимни споразумения и за уреждане на срещи някога!“, категорична бе тя.

Десислава Трифонова подчерта също така, че меморандумът на практика е договор и не е вярно, че няма обвързващ характер. "За нас е необяснимо как в един меморандум, един "вълшбен лист“ буквално за 1 милиард долара - цялата енергетика е тук! Ще ви прочета – "съвместно финансиране на проекти“! Това не е писмо за намерение! Тук пише, че страните ще работят за съвместно финансиране на проекти!“, категорична бе тя.

Трифонова коментира и обявената от министъра на икономиката предстояща голяма немска инвестиция в България. Тя заяви, че когато бъде обявено името на компанията, ГЕРБ ще потърсят повече информация. До момента обаче нямат усещането, че може да има нещо притеснително.