Всеки гражданин ще има право да избира дали ще гласува с машина, или с хартия.Това заяви лидерът на ПГ на "ГЕРБ-СДС" Десислава Атанасова в ефира на bTV. 

"Ще гласуваме така, както заявихме още преди седмица – всеки гражданин ще има право да избира дали ще гласува с машина или с хартия. Заявленията, които българския гражданин подава, ако живее в чужбина, трябва да бъдат 40 на брой, за да се открие секция. Остава район Чужбина, информацията от машинното гласуване ще се обобщава на флашка и ще се предава в ЦИК, за да има възможност за проверка след това, ако се наложи между хартиената бюлетина от машината и данните, които са в машините" каза Атанасова.

Тя заяви, че реакцията на ПП е била истерична, защото хартиената бюлетина не си е тръгвала от изборния процес, защото във всички секции под 300 избиратели се гласува с хартия.

"Имаше текстове за въвеждане на сканиращи устройства за машинно преброяване на гласовете, за които има всеобщо съгласие да се въведе такъв тип нова технология, за да може да няма никакви опасения, че някой подправя бюлетини или злоупотребява с протоколи. Само че не бяха гласувани текстовете от кога влиза в сила и дали изобщо влиза в сила. Наблюдавахме една истерична реакция от колегите от ПП, които не слушаха и не четяха доклада на комисията. Те все още имат шанс да преосмислят своето поведение, защото тази истерия е учудващо. Няма нищо, което да е излязло от обхвата на закона, да е въведена нова технология. Затова смятам, че това което се прави от тяхната група, в продължение на седмици да се нагнетява напрежение, че се завръщат хартиите, при положение, че никога хартиената бюлетина не си е тръгвала от изборния процес, защото БНБ и ЦИК печатат хартиени бюлетини, второ – във всички секции под 300 избиратели се гласува с хартия, в този смисъл нищо различно не се е случило, освен че българските граждани ще имат право да избират", каза още тя.

Лидерът на ПГ "ГЕРБ-СДС" обясни, че със спокоен дебат могат да бъдат обсъдени всички текстове от законопроекта за промените в Изборния кодекс. 

"Колегите от ПП тичат ту навън, ту навътре, те поставяха условия, при условие че един законопроект се гледа на второ четене. Ние смятаме, че при един спокоен тон, със спокоен дебат може да се обсъдят всички текстове, защото те не са много. Но предстои да видим дали няма да има нова истерична изненада от ПП", добави още тя.