В началото на 48-ото Народно събрание ПГ на ГЕРБ-СДС положи всички усилия за работещ парламент. Още след изборите беше ясно, че съставянето на такова изисква компромиси. Въпреки че се очертаха убедителни мнозинства, липсваше достатъчна политическа смелост. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

“ГЕРБ-СДС беше готова. С пълното съзнание, че поемаме огромен риск, ние подадохме ръка на нашите основни политически опоненти и предложихме състав. Бяхме готови да водим сериозни разговори и преговори“, допълни Атанасова.

“Благодарим за проявената смелост от страната на парламентарните групи, които бяха готови да дадат шанс на предложението от нас правителство. Пред ДБ имаше ясно да работят заедно с ГЕРБ и да изпълнят програмните си задачи, но те избраха друго, бе категорична Атанасова.

По думите й политическата криза може да бъде решена с компромиси. “Ясно е, че не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС".

“ГЕРБ-СДС е устойчив и незаобиколим фактор в политиката. Успяхме да вземем редица важни решения", посочи тя.

"Убедена съм, че в кратката работа на това НС успяхте да спечелите симпатиите на българските граждани и на много от ПГ групи", обърна се Атанасова към председателя на парламента Вежди Рашидов. Тя благодари и на проф. Габровски, че прие предложението да е кандидат за премиер.