Това е нечуван скандал. Министър - излъчен от квотата на мандатоносителя казва, че мандатоносителят му оказва натиск. Това заяви пред журналисти Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС по повод информацията, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е "записал хеш кодовете на машините за гласуване".

"Не знам дали отново това ще бъде интерпретирано, че ГЕРБ има нещо общо, защото днес чух различни интерпретации, че едва ли не МГЕРБ (бел.ред. Младежката организация на партията) е внедрил въпросния зам.-министър да бъде излъчен от ПП и той да направи тези снимки, които после да си ги свали на флашки и да си ги ползва за нещо", добави още Атанасова.

По думите й именно тук институциите трябва да покажат, че работят.

"Два председателски съвета се проведоха днес - един, в който бяхме уведомени, че е постъпил доклад от ДАНС, при нас в Народното събрание до председателя, до ЦИК, президента и премиера, със всички факти, които знаете и са обществено известни.

На втория председателски съвет слушахме г-жа Габриел, като изпълняващ длъжността премиер в днешния ден, както и министъра на електронното управление, който освен че ни разказа, че единствената заповед, която е подписана, свързана с този процес, е да упълномощи въпросния зам.-министър, който снима кодовете на машините и няма друга никаква пряка връзка с процеса. Но ни каза друго нещо много интересно нещо за медиите, вероятно и за правоохранителните органи. Става въпрос за това, че той спомена, че г-н Кирил Петков, както и г-н Божидар Божанов са му оказвали натиск, свързан с обществени поръчки за 600 млн. лв.

Доколкото знам част от участниците в тази среща вече са сезирали българската прокуратура и службите. Ние бяхме повече от 15 човека в тази зала - цялата ЦИК, всички представители на политическите партии, участващи в председателския съвет, с изключение на представителите на ПП-ДБ. Вероятно всички ще бъдем готови да бъдем свидетели на казаното", коментира Десислава Атанасова.