Видя се, че може да има спокоен диалог и да се формира една обща теза, с която беше избран председател на парламента. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова в интервю за БНТ. "Това за мен е успех, защото само допреди две години  беше невъзможно“.

Радвам се, че добрият тон се завърна в политиката. Но дотук, защото на всички срещи колегите от ПП - ДБ коментираха, че имат решение на националните си органи и няма да подкрепят първия мандат. А какво ще правят след това, след като им бъде връчен втория мандат? На този въпрос все още нямаме отговор. Те не чуват аргументи, а ползват решения на свои органи като алиби, заяви Атанасова.

Ако всички от ПП - ДБ твърдят, че е възможно правителство с втория мандат, трябва да разберем как си представят това. Ако те не подкрепят първия мандат, как биха поискали подкрепа от ГЕРБ – СДС? Те казват, че разчитат на всички в парламента. Ние искаме ясен отговор на въпроса на кого конкретно разчитат. Ние искаме да споделят отговорността, защото излязоха данните за 12 млрд. дефицит, наследено от техния мандат, посочи тя.

По думите на Десислава Атанасова, при евентуален кабинет на ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ, задължително премиерът трябва да е от ГЕРБ – СДС, тъй като коалицията има голяма електорална тежест.

Ние имаме и друг вариант – експертен кабинет като този с проф. Габровски. Този вариант стои пред нас, защото ние сме отговорни пред държавата и пред нашите избиратели, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС. Ще предложим правителството на малцинството, със сигурност, както го направихме в 48-то Народното събрание. Това е най-отговорното решение, добави Десислава Атанасова.

Досега не сме водили преговори с ДПС, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", защото искаме да изчерпим най-значимата възможност за стабилно правителство – с ПП – ДБ. Предстои тяхното решение и то ще бъде най-сложно. Лидерската среща трябва да има.

Трябва отново да се направи опит за един много сериозен разговор с лидерите на ПП – ДБ, коментира тя.

Според нея най-правилно е приемането на бюджета да се обвърже със създаването на редовно правителство. Все още има време да се водят разговори за редовно правителство. Трябва да положим всички усилия и едва след това да говорим за законодателството, включително и за държавния бюджет, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС.

ГЕРБ е незаобиколим фактор в българската политика и без ГЕРБ правителство не може да има, подчерта Атанасова.