Можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ - СДС, в 47-ото Народно събрание ще бъдем опозиция. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив на подкрепата за партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта трябва да бъдат отчетени от всички нас и сме длъжни да се съобразим с тях", каза още Десислава Атанасова.



"Заради ниската избирателна активност настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждане на скандали", заяви още Атанасова.

Според нея, каквото и да е мнозинството, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси.

"Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите. Всяка илюзия, че някой е победил безапелационно ще се разбие в действителността. Така както се разби в действителността илюзията на така наречените протестни партии, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Надяваме се, че грешките, които провалиха последните два парламента, няма да се повторят в този и всички заедно ще подходим с достатъчна доза смирение и отговорност", каза още Десислава Атанасова.

По думите ѝ редовното правителство и работещият парламент са първа крачка за излизане от кризата. "Затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ - СДС. В 47-ото Народно събрание ПГ на ГЕРБ - СДС ще бъде опозиция на очертаващото се ляво-либерално общество.", допълни тя.

"Не възприемаме обаче ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежението в обществото. Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са прекалено големи и на тях може да се отговори само с разумни решения, обществено единение и политическо съгласие", каза още Десислава Атанасова. Тя отчете, че ГЕРБ са готови да водят публични разговори по важните теми с партиите.

"Същевременно искаме да ви напомним, че през тази година три пъти се явихме на избори и три пъти печелим доверието на повече от 20 % от българските избиратели", допълни още Десислава Атанасова.

Тя заяви, че ПП ГЕРБ е била създадена преди 15 години на днешния ден. В тази връзка Десислава Атанасова благодари на всички симпатизанти и членове на ГЕРБ. "Благодарим ви, няма да ви предадем", заяви още Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС заяви, че първото предложение на групата ще бъде мораториум върху тегленето на нов държавен дълг до избирането на редовно правителство.

"Бог да пази България", каза още Десислава Атанасова.

Деница КИТАНОВА