Председателят на Народното събрание насрочи извънредни парламентарни заседания в понеделник и вторник следващата седмица от 13 часа. Дневният ред е следният – в понеделник законопроектът за държавния бюджет за 2024 година, а във вторник данъчните закони.

Решението на председателя предизвика бурна реакция в редиците на БСП. Лидерът на партията Корнелия Нинова обвини ДПС в непоследователност. Вчера от БСП предложиха бюджетът да бъде гледан на отделно заседание, но то бе отхвърлено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Господин Цонев дръпна вчера една лекция, която няма нищо общо със законодателната, бюджетната, финансовата, икономическата логика и ни внуши, че ние не разбираме нищо от тази работа. Господин Цонев, а днес какво ще кажете?", попита тя.

"Вчера изпълнихте една поръчка на един човек, който ви каза "стани и еди-си-какво кажи. Професионализмът, юридическото, законодателното и парламентарното няма нищо общо с поведението на управляващото мнозинство“, каза още тя.

Тя предложи първото гласуване на държавния бюджет да стане точка четвърта от дневния ред на днешното заседание.

В отговор на обвиненията Йордан Цонев заяви, че не може да бъде засегнат "от хора, които нито не гледат, нито слушат“. "Това, което ви предлагаме днес е същото, което беше вчера – бюджетът ще бъде гледан преди второ четене на данъчните закони. Второ четене  на данъчните закони ще вторник следващата седмица на петте данъчни закона, които ще гледаме днес в комисия, а на четирите, за които вече има доклади, ще ги гледаме днес. Къде е разликата между вчера и днес? Няма го министъра (бел. от ред.Асен Василев)“, отговори Цонев.

В крайна сметка Росен Желязков подложи на гласуване предложението на Корнелия Нинова. То бе отхвърлено с гласовете на управляващото мнозинство.