От 16:30 ч. по покана на председателя на Комисията по въпросите на ЕС г-жа Деница Симеонова посланикът на Кралство Швеция Н.Пр. Катарина Рангнит ще представи пред народните представители приоритетите и програмата на шведското председателство на Съвета на ЕС. Ротационното председателство стартира на 1 януари и ще продължи до 30 юни 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

В дискусията са поканени студенти и преподаватели по международни отношения и европеистика от Софийски университет "Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство и Американския университет в България, за да се запознаят отблизо с работата на Комисията и участието на националния парламент в европейския законодателен процес.

"Швеция си поставя амбициозни цели за следващите шест месеца и е важно България да вземе активно участие в значимите за нас теми като реформите в енергийния пазар и ограничаването на скока на цените на газа, стратегическата автономност, както и по ключови досиета като Европейския акт за свобода на медиите. Българското правителство трябва да продължи усилията по приемането на страната в Шенген", коментира председателят на Комисията г-жа Деница Симеонова.

Шведското председателство ще даде приоритет на икономическата и военна подкрепа за Украйна, както и на подкрепата за пътя на страната към Европейския съюз. То ще посвети вниманието си на европейската конкурентоспособност, намаляването на рисковете от нестабилните цени на енергията, както и на реформата на енергийния пазар, екологичния преход и спазването на принципите на правовата държава. 

В рамките на редовното заседание на Комисията по въпросите на ЕС, народните представители ще разгледат и проекта на решение за действия на българската държава в отговор на обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев за издирване от Руската федерация, както и Споразумение между България и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за управление на средства на стойност 180 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще бъдат инвестирани в малки и средни предприятия в България.