Депутатите приеха проект на декларация относно присъединяване на България към Шенгенското пространство, предаде репортер на Агенция "Фокус". Предложението бе внесено от Корнелия Нинова и други народни представители. 

108 народни представители гласуваха със "За", 18 бяха "Против", нямаше въздържали се. 

Кристиян Вигенин призова представителите на парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които напуснаха пленарна зала още в началото на заседанието, да влязат в зала, за да извършат гласуването. 

"Вярвам, че така, както направиха и в комисия по външна политика, трябва да можем да правим разлика върху важните национални цели, които са свързани с нашето участие в Европейския съюз и вътрешнополитическите спорове, които могат и да намерят позитивно решение, но пропускането на шанса да покажем солидна парламентарна подкрепа за тази декларация, може да има висока цена по отношение на шанса на България да постигне позитивно решение преди края на годината", каза зам.-председателят. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ако в България се присъедини към Шенген, това би увеличило мигрантския натиск към страната. 

"България не е привлекателна за нелегалните мигранти. Когато те преминат през българо-турската граница, искат по най-бързия начин да напуснат страната ни и да отидат, в която и да е шенгенска държава. По тази причина наплива срещу Гърция беше толкова голям, а не точно срещу България. Ако България стане член на Шенгенското пространство тази необходимост на нелегалните мигранти да преминават още няколко страни, за да влязат в първата шенгенска държава, отпада", бе категоричен Костадинов.