На първо четене народните представители приеха удължаването на бюджета за 2022 година, предаде репортер на "Фокус"

Той бе подкрепен с пълно мнозинство - 201 гласа "за". 

В хода на дебатите бе повдигната темата за сребърния фонд. Тошко Йорданов от ИТН заяви, че трябва да се приеме неснижаем остатък между двете четения, за да се гарантира неприкосновеността на сребърния фонд. Председателят на ИТН каза още, че парите от фондовете не трябва да се пипат, за да се покриват задължения. Той отправи критика към Асен Василев, заявявайки, че бюджета за 2022 година "не струвал". 

Асен Василев бе категоричен, че в новия бюджет няма да се пипат парите от сребърния фонд. Той обясни, че минималния фискален резерв ще бъде над сумата на всичките еврофонодове. Той увери, че ще бъдат заличени и думите "сребърен фонд",  за да няма дори юридическа възможност да бъдат харчени тези средства. 

Тошко Йорданов изрази съмнения относно плановете на редовната власт да заложи трипроцентов дефицит за бюджета за 2023 година. Според него това ще се случи, след като бъдат взети печалбите от държавните предприятия. 

Василев призова народните представители да съкратят срока за разглеждане между двете четения, за да бъдат гарантирани плащанията от страна на НЗОК, както и за други социални плащания.