Депутатите прекратиха заседанието си и ще продължат утре с избора на постоянни комисии на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

По-рано днес парламентът реши да удължи заседанието си до приемането на 23-те проекта за решения за избиране на постоянни комисии.

След гласуването на състава на Комисията по бюджет и финанси обаче, Румен Йончев от "Български възход" предложи да се прекрати заседанието и утре да подновят работата си по комисиите.

Председателят на парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров възрази срещу предложението с аргумента, че досега депутатите са били в почивка в опит да се постигне съгласие за разпределението на заместник-председателските места в комисиите.

Предложението на Йончев беше подкрепено от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която каза, че за следващите комисии, с изключение на социалната, има известно припокриване на изискванията на различните ПГ.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова коментира, че само преди десет минути са разговаряли председатели на парламентарни групи и се е разбрало, че има спорни комисии, по които още не са излъчени заместник-председатели, но има и безспорни, които са решили да гласуват. Освен социалната, още седем-осем комисии се видя, че са безспорни, предлагам да ги гласуваме, допълни тя.

Нинова говори за разговор, в който ние не сме участвали, възрази председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов. Той поиска да се проведе председателски съвет.

След изказването на Нинова Десислава Атанасова уточни, че се е оказало, че има претенции от други парламентарни групи към социалната комисия и други комисии. Тя призова за прекратяване на заседанието, председателският съвет да уточни местата в комисиите и утре да има консенсус в пленарната зала. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов подкрепи идеята за председателски съвет. Успяхме да разпределим по-трудното - председателските места, за заместник-председателите мисля, че няма да е такъв проблем, коментира той.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков призова да се направи почивка и после да се гласуват комисиите. По думите му никой български гражданин не си тръгва от работа в 15:00 часа.