Народните представители поискаха служебните министри да не нарушават своите правомощия и да се явяват в парламентарни комисии, както и на парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Иван Ченчев каза от парламентарната трибуна, че министрите и служителите в министерствата не вдигат своите телефони и не съдействат на парламентарните комисии. 

"От служебния кабинет, които са назначени от президента, си позволяват не само да не идват на комисии, те си позволяват да не вдигат телефона на комисии, когато народни представители искат представители на различни министерства за становища по различни теми в различните комисии. Те не вдигат телефоните си, което означава, че и министърът не им е наредил, и служебния премиер не ги контролира. Отиваме до това, че един човек контролира всички в държавата, но всички от назначените", каза Ченчев.

Явор Божанков обяви, че от Министерството на отбраната са отказали да предоставят договори за това как са изразходвани публични средства, а след като е било изпратено официално писмо, договори са били предоставени, но в него са били заличени цените, на които са сключени, и фирмите, с които са сключени.

"На въпроси към министри на парламентарен контрол самите министри отказват да предоставят договори, а това е начинът да контролираме изразходването на публични средства. Днес получихме съответните договори от министър Димитър Стоянов, след като отворих договорите, установявам, че на мястото на имената на фирмите има празно място, те са заличени. Цени също няма. Те са заличени, като бял лист хартия е положен на мястото на цената, сканиран, копиран, изпратен. Тоест, към момента съм получил информация, че договори има много, но не е ясно с кого са сключени и на какви цени. Имам съмнение, че условията не са много изгодни, след като министърът очевидно крие нещо. Тук проблемите са два – как се харчат публичните средства и за това, че служебен министър не отчита, той не дава отговор на Народното събрание, на българското общество и на българския народ", заяви Божанков.

Георги Свиленски от "БСП за България" каза, че в Транспортна комисия няма да дойде вицепремиерът, като за това няма основателни причини.

"Господин председател, вицепремиерът е отказал да дойде в Транспортна комисия на редовния блицконтрол. Вие сам поехте ангажимента към него да предостави необходимите договори за разплащане на средства за заплати в едно от търговските дружества на Министерство на транспорта. Явно страхът да бъдат представени тези договори пред Комисията по транспорт днес го е уплашила и той няма да дойде. 21 народни представители ще го чакат в 14:30 в Комисията по транспорт. Служебният кабинет руши авторитета на Народното събрание, авторитета на България като държава. Не може служебни министри да не се явяват в заседание, на блицконтрол, на парламентарни комисии и тук в парламента. В правилника ясно е записано – по болест или командировка", каза той.

Асен Василев се заяви, че е крайно време да бъде призован президентът Радев, за да обясни защо служебните министри отказват да изпълняват своите задължения. 

"Всички министри подлежат на едни същи правила, на парламентарен контрол. Това дали Народно събрание е избрало редовен кабинет, или не, няма никакво отношение по това, че всички министри, както и премиерът, трябва да се отчитат в това Народно събрание. Това е в основата на това, че България е парламентарна република. Ако министрите и министър-председателят не искат да се отчитат в това Народно сърбание, може би е крайно време да призовем човека, който ги назначава, да ги инструктира да се отчитат в това Народно събрание или самият той да обясни защо неговите министри и министър-председател не искат да се отчитат. Господин Радев, защо вашите министри и министър-председател се крият от Народно събрание на Република България, това е въпросът към вас днес?", каза Василев.