Кладенците и сондажите по дворовете, които не са регистрирани досега трябва да бъдат регистрирани, но в нов срок - 28 ноември 2025 година. Това записаха депутатите в промени на закона за опазване на околната среда, които гласуваха на второ четене.

Така за две години трябва да бъдат регистрирани кладенците като за това няма да се плаща такса, решиха депутатите, съобщава БНТ.

"Хората трябва да бъдат спокойни, до 10 кубика вода те могат да ползват безвъзмезно. Необходимо е обаче да се знае къде има такива сондажи, за да може те да се използват при извънредни нужди", коментира депутата от ДПС Джевдет Чакъров.

Срещу поредният опит за регистрация на личните сондажи възразиха от "Възраждане".

"При положение, че не е опасно и че не нужно да се управлява водата от кладенците, нека да си остане така, от началото на българската държава е имало кладенци. Очевидно не се е случило досега тази регистрация, няма смисъл да я удължаваме", каза Николай Дренчев от "Възраждане".

Татяна Султанова от Продължаваме промяната обаче изтъкна, че трябва да бъдат изпълнени европейските регламенти и затова трябва срокът да не се удължава за пореден път, а да е една година. Предложението обаче беше отхвърлено в зала.

Задължителната регистрация отдавна е в сила, но така и не дава резултат като хората отказват да регистрират намиращите се в имотите им водохващания.