Народното събрание реши в Конституцията да бъде вписан текст, с който за народни представители да бъдат избирани лица, които имат и двойно гражданство, предаде репортер на "Фокус"

Предложението бе подкрепено със 163 гласа "за", 20 бяха "против", въздържали се нямаше.

С корекциите чл.65, ал. 1 от основния закон ще гласи "За народен представител може да бъде избиран всеки български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната".

До момента изрично бе записано, че само български граждани могат да бъдат избирани за народни представители. 

По време на дебатите БСП, които единствени от опозицията останаха в пленарната зала, бяха изключително критични към предложението. Мая Димитров призова народнотопредставителство да помисли добре преди да гласува промяната. Те припомниха, че сегашната Конституция на България изрично забранява двойното гражданство за висши публични длъжности за защита на националния суверенитет.

Независимият депутат Радостин Василев призова ГЕРБ да не подкрепя тази промяна.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ заяви, че е дошъл моментът това да бъде направено. По думите й така се създава връзка между държавата майка и диаспората

"Какво имаме ние в България като инструменти за овластяване на българските граждани, които живеят извън нашата страна . Първо, дадохме възможност българите извън страната да гласуват.  Това не мина без перипетии, но това е норма, която е уредена, и българските граждани могат да упражнят своето право на глас.

Друга степен на създаване на връзка, институционална, имам в страни като Франция, Италия, Испания, а това са т.нар. Събрания, Асамблеии, в които прякоизбрани представители, взимат решение за бъдещето и политиките, които са извън страната“, коментира тя.

По думите й от всички страни членки на Съвета на Европа няма нито една друга страна, която да не позволява гражданин с двойно гражданство да се кандидатира за народен представител.  

"Мисля, че е дошъл момента да овластим гражданите, които са с двойно гражданство, които са български граждани, да могат да се кандидатира за народни представители. Мисля, че така нашата политическа система ще получат шанс да влязат хора, които имат опит, набрали са впечатления от култура от други страни. Това ще обогати нашето представителство“, смята тя.

Кристиан Вигенин обяви, че това не е отговорно. Заместник-председателят на НС смята, че е било по-добре да се въведе изричен текст, който да гласи, че лицето трябва да е било отначало български гражданин, т.е. да е бил роден в България.

БСП попитаха кой от управляващото мнозинство е внесъл това предложение.

Атанас Атанасов обяви, че едно от най-големите достижения на българската държавност е, че хората могат да пътуват свободно в чужбина и да живеят, работят и създават семейства навън. Атанасов заяви, че БСП не би следвало да критикуват предложението, след като Сергей Станишев и Андрей Луканов са били съветски граждани.

Христо Иванов обясни, че до този момент политиката на страната за привличане на българи, живеещи извън България, е било с призиви. Според него трябва да се намери друг подход, за да бъдат привлечени обратно те. Съпредседателят на ПП-ДБ смята, че трябва да се създадат допълнителни условия за това как лицата с двойно гражданство ще полагат клетва и т.н.

Христо Иванов каза, че няма значение кой е направил предложението. Имало документи, с което можело да се установи.