Депутати от "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС влязоха в спор в пленарната зала за размера на държавния дълг по време на дебата по проекта на декларация, с която се предлага парламентът да призове служебния кабинет да внесе бюджет за 2023 година и която в последствие на беше приета, информира репортер на Агенция "Фокус".

Внесения от ПП проект, бе подкрепен от "БСП за България". Двете политически сили защитиха позицията, че без бюджет се замразяват доходи и социални плащания, а държавата остава на автопилот.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ защити  позицията, че трябва да се води и дебат още колко дългове можем да си позволим като държава, кой и как ще ги плаща и  дали ще се вдигат данъците и осигурителните вноски.

"В момента това са дългове на цената на изборния популизъм, а не е грижа за българските граждани", каза Карадайъ и добави, че в удължителния закон могат да се правят размествания на разходите за сметка на други пера, но само в рамките на тези приходи. 

Той припомни, че за осем години участие на ДПС във властта (от 2001 г. до 2009 г.) са се върнали 16 млрд. лева дълг, средно по 2 млрд. дълг на година, като междувременно подчерта, че са критикували ГЕРБ за тяхното управление, тъй като защото от 2009 г. до 2020 г. те са натрупали 20 млрд.

"Сега в момента обаче вие за седем месеца успяхте да счупите всички рекорди за последните 32 години - 15 млрд. дълг на година, не за десет години", обърна се той към ПП.

На позицията на ДПС възразиха от "Продължаваме Промяната", като Васил Пандов (ПП) каза, че не е съгласен, че с този закон за удължаване могат да се правят преразпределение на разходи или на приходи.

"Практиката на Конституционния съд е ясна, аз съм убеден, че не можем между първо и второ четене да превърнем закона за удължаване в закон за изменение и допълнение на държавния бюджет", заяви той. 

Асен Василев,  бивш вицепремиер и министър на финансите коментира, че тези 15 млрд. са фикция и лъжа, тъй като целият дълг, който е бил изтеглен, стои по сметка в БНБ.

"Тази лъжа е казана единствено, за да може средствата вместо да стигат до българските граждани, да стигат до обръчите от фирми", подчерта  Василев

От своя страна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) попита Асен Василев защо предишното правителство не е изтеглило по-евтино кредит - на 2%, още през март, а е оставило служебният кабинет да изтегли на 5% .

"Вие сте лично отговорен за тези 3% и за този милиард на година и точно Вие да излезете от тази трибуна и да говорите за морал, ми идва малко в повече", каза Добрев, като напомни и казуса с посредниците пи покупката на газ.

"Г-н Василев, вие пак от "Газпром" купувахте, само че заделяхте едни 30 процента върху цената, която всички български граждани плащаха, за вашите посредници", каза Добрев.

На репликите на му Асен Василев отговори: "Г-н Тошко Йорданов вече си плати за лъжите от тази трибуна, г-н Добрев ще си плати също".

"Усещам в тази зала да броди един призрак с допускането, че пътят за икономически прогрес е непрекъснатото генериране на нови дългове, което е притеснително", включи се в спора Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС, като добави: "Не бива да допускаме в парламента да се появи мнозинство тип "икономическа шарлатания".