Ангел Георгиев и Николай Дренчев от ПП "Възраждане" излязоха с остра реакция от трибуната на НС срещу разглежданото днес в пленарната зала Решение за предоставяне на оръжие на Украйна, информира репортер на Агенция "Фокус".

"Две трети от държавите в света не оказват военна помощ на воюващите страни в Украйна. Евроатлантическата сбирщина  тук се опитва да въвлече България в конфликта. Няма детайлен анализ, въз основа на който НС да вземе информирано решение и към днешна дата, ако евросбирщината вземе решение България да предостави оръжие на Украйна, това решение ще е неинформирано  и ще навреди на интересите на България", каза Георгиев.

Той допълни, че  ако предоставим военно оборудване, няма как липсата му да бъде компенсирана веднага.

"Това е равносилно на национално предателство, защото утре може нашите оръжия да са необходими на нас самите за защита. Голяма част от българския  народ е против България да се въвлича в конфликта и да даряваме и без това недостатъчното ни оръжие. Очевидно се бърза и това е под външен диктат", каза Георгиев от трибуната на НС.

"България не може да даде оръжие на Украйна, защото армията ни е оголена и няма какво да дадем", подкрепи го от трибуната и съпартиецът му  Николай Дренчев.

Атанас Атанасов от ДБ реагира на обидната  квалификация към депутатите "евроатлантическа сбирщина" от страна на Георгиев  и поиска да му се наложи наказание.