Варненските депутати от "Продължаваме Промяната" Даниел Лорер и Калоян Икономов входираха искане до парламента по процедурата за парламентарен контрол, с което настояват да бъде поискано обяснение от кмета на Варна за редица належащи, според тях, проблеми в града.

Това стана ясно от публикация на страницата на екс областния управител Благомир Коцев във Фейсбук.

Публикуваме написаното от него без редакторска намеса:

Скъпи приятели,

Вчера чрез варненските депутати от “Продължаваме Промяната" Даниел Лорер и Калоян Икономов внесохме искане до Народното събрание по процедурата за парламентарен контрол, с което настояваме да бъде поискано от кмета на Община Варна обяснение относно следното:

Защо 90 улици в градската част на Варна се ремонтират едновременно, след като няколко години почти нищо не е правено в града

Точните проекти за ремонти и реконструкции, по които се работи

Количествено-стойностни сметки с разбивки на цени, количества, труд и материали за всеки отделен обект

Срокове за изпълнение и дата на приключване на всеки конкретен ремонт

Очакваме подробна справка от общинската администрация и предвид факта, че заложеният обществен ресурс на практика не е наличен, а представлява заем, който ще връщаме със своите данъци през следващите години.

Миналата година, когато решението на Община Варна да вземе дълг от близо 100 милиона лева, с което да увеличи задлъжнялостта си двойно, беше взето от Общинския съвет, пред мен като областен управител стоеше дилемата дали да позволя това, или да го обжалвам в съда. Бях наясно, че се прави с една цел - за да може общината да компенсира и замаскира цялото си бездействие през последните 10 години като стартира ударно и едновременно уличните ремонти, които трябваше да се случат не сега - предизборно, а равномерно през последните два мандата на тази администрация.

Тогава, противно на лъжите на кмета и местния ГЕРБ, че съм спрял бюджета, взех решението да НЕ обжалвам този рекорден заем в съда за да не лишавам варненци от пари, които все пак, въпреки съмненията, че всичко ще бъде инвестирано по предназначение и целесъобразност, могат да допринесат за подобряване на инфраструктурата и качеството на живот на варненци. Но и обещах, че ще следя за правилното и честно изразходване на тези средства. Затова сега чувствам огромна отговорност пред вас. Не мога да допусна да съм част от причината да бъдат изхарчени безконтролно толкова много наши пари - на варненските данъкоплатци. Ще продължа да апелирам към всички вас - съгражданите ми - да извършваме заедно този контрол над текущите улични ремонти в кварталите и улиците, на които живеем.

Скоро ще публикувам Фейсбук групи по квартали, в които всеки един от нас ще може да качва информация, снимки и материали за нередности около ремонтите в своя район. Само така, чрез активен граждански контрол, можем да успеем, поне донякъде, да направим така, че нашите пари да не бъдат откраднати и ремонтите да бъдат по-качествени.