Народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова подаде сигнал до антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси между директор на дирекция в Община Варна Петър Гърбузов и съпругата му - Росица. Според сигнала съдружник на Гърбузова е спечелил осем обществени поръчки от общината и е увеличил десетократно печалбата на друго дружество под негово ръководство. Това съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

Изнесените данни разкриват, че назначеният от кмета Иван Портних директор на Дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустройство" Петър Гърбузов е подписал осем договора за изпълнение на обществени поръчки с дружество “ДЕКУМАНУС" ООД. До 2011-а година същото дружество е едноличен собственик на капитала в “Хидропроект Варна" АД, което е под контрола на жената на Петър Гърбузов - Росица. През октомври 2011-а година 60 000 поименни акции на “Хидропроект Варна" АД са прехвърлени на Александър Тричков като физическо лице чрез сключен договор за покупко-продажба. Месеци по-късно “ДЕКУМАНУС" ООД, чийто собственик е Тричков, прехвърля останалите 50% от акциите си в "Хидропроект Варна“ АД на Гърбузова. Така тя и Тричков стават съдружници в “Хидропроект Варна" АД.

Между 2017-а и 2020-а година “ДЕКУМАНУС" ООД печели осем обществени поръчки на обща стойност 2 929 599 лева, а всички договори са подписани лично от Петър Гърбузов в качеството му на представляващ публичния възложител. Компанията пък е увеличила печалбите си от 11 000 лева за 2011-а година до 330 000 лв. за 2018-а година.

“Това буди съмнения за липса на безпристрастност в работата на държавен служител, натоварен с правомощия по отношение на едно от ключовите звена на общинската администрация. Наличието на частен интерес при реализирането на процедурата я компрометира и изисква ефективно разследване за наличието на пряк конфликт на интереси", пише в сигнала до КПКОНПИ Стела Николова.